původ příjmení Ližan
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz, z čeho je odvozené příjmení LIŽAN. Příjmení pochází z Plzeňska z okolí Měčína (1720) a dnes je pouze 11 mužů tohoto příjmení. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
K původu příjmení LIŽAN uvádíme následující:
Antonín Kotík v knize Naše příjmení řadí příjmení LÍŽAN (ovšem nikoliv LIŽAN) mezi příjmení odvozená ze jmen místních  – Lížan (Líha) – s. 145.
(Kotík, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.)
Dotaz na původ příjmení přináší Genealogické fórum:
GENEALOGIE • Zobrazit téma - Lyžan nebo Ližan  http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=30&t=12707
Použité zdroje
Publikace:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha: Československá akademie věd, 1964. 317 s.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 stran. Studie a prameny; sv. 14.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: AZ KORT, 2008. 249 s. ISBN 80-238-8173-6.
Internet
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
23.01.2018 21:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu