Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
Ráda bych zjistila původ příjmení Slováková
Odpověď
Dobrý den,
původní oblastí příjmení Slovák/Slováková je Valašsko. Dnes nejvíce obyvatelek s příjmením Slováková žije v Rožnově pod Radhoštěm, a to celkem 94 osob. V České republice příjmení Slováková nosí 1433 žen.
Jméno vychází z označení člověka pocházejícího z Moravského Slovácka nebo ze Slovenska a řadí se tak mezi jména označující původ nebo národ (Slovák, Slováček, Slezák, Moravec, Morávek, Hanák, .)
Použité zdroje
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Slov%C3%A1kov%C3%A1/hustota/
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.01.2018 13:01
Kateřina píše:
Pondělí 13.12.2021 08:41
Dobrý den,
ráda bych zjistila původ přijmení Kaldová. Pomůžete mi ještě?
PSK - admin píše:
Pátek 17.12.2021 12:50
Dobrý den,
litujeme, ale vysvětlení původu příjmení Kaldová se nám v dostupných zdrojích nepodařilo nalézt.
Můžeme pouze uvést, že v V České republice je celkem 70 lidí s příjmením Kaldová a je na 22528 místě a věkový průměr je 50 let.
zdroj:
https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Doporučujeme Vám proto obrátit se ještě na Jazykovou poradnu AV ČR, http://www.ujc.cas.cz
prověřené zdroje :
Moldanová, D. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8
Svoboda, J. Staročeská osobní jména. Praha : ČSAV, 1964
Kotík, A. Naše příjmení. Praha : A.Kotík, 1894
Knappová, M. Příjmení v současné češtině. Liberec : AZ Kort, 1992, ISBN 80-000008-9-4
Příruční slovník jazyka českého. Praha : ČSAV, 1935-37
Mates, Vl. Jména tajemství zbavená. Praha : Epocha, 2003. ISBN 80-86328-30-9
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu