Původ příjmení Giklhorn
Text dotazu
Dobrý den.
Chci poprosit o zjištění původu příjmení Kiklhorn v 19 století psáno i Giklhorn.
Snažila jsem se vypátrat toto příjmení na různých stránkách ale zatím bezvýsledně.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kiklhorn je zřejmě odvozeno z německých příjmení Gicklhorn či Gückelhorn. V publikaci Deutsche Namenkunde (Gottschald 2006) se nacházejí hesla Gick, Gickler a Guck (Gück). U výrazu Gick (s. 209) autor odkazuje na původ ve slovech Gigant, gigantisch – obr, obrovský (s. 210), zatímco u výrazu Gickler uvádí původ ve slově Gaugengig(e)l – kouzelník, eskamotér, příp. blázen, šašek (s. 201). Význam výrazu Guck (Gück), resp. Gug(g) je nejasný (s. 226). V publikaci Německá příjmení u Čechů (Beneš 1998) je odkazováno na výraz gickeln – vysmívat se a na samoty Gigl a Gügel v Bavorsku (1. svazek, s. 353).
Druhá část příjmení (Horn) může podle knihy Die deutschen Personennamen (Kleinpaul 1909) poukazovat jak na hudební nástroj, tak na ozdobu helmy či erb (s. 103); příjmení Horn však může vycházet také z místních jmen v dnešním Německu a Rakousku (Beneš 1998, s. 210).
Zdroje:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. 359 s. ISBN 80-7044-212-3.
Signatury Studijní a vědecké knihovny v Plzni: 392A25936-1 a 392A25936-2
GOTTSCHALD, Max. Deutsche Namenkunde. 6., durchgesehene und bibliographisch aktualisierte Aufl. Berlin: Walter de Gruyter, 2006. 622 s. ISBN 3-11-018031-6.
náhled knihy dostupný na Google Books
příp. starší vydání: GOTTSCHALD, Max. Deutsche Namenkunde: unsere Familiennamen nach ihrer Entstehung und Bedeutung. 2., verm. Aufl. München: J.F. Lehmann's Verlag, 1942. 505 s.
Sig. SVK PK: 31A20365
KLEINPAUL, Rudolf. Die deutschen Personennamen: ihre Entstehung und Bedeutung. Leipzig: G.J. Göschen'sche Verlagshandlung, 1909. 132 s. Sammlung Göschen; 422.
Sig. SVK PK: IIL1/422
Použité zdroje
Souborný katalog ČR a elektronický katalog SVK PK
Internet
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
13.11.2017 15:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu