Původ příjmení
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Brlík /Brlick/
Odpověď
Dobrý den,
přesný původ jména Brlík/Brlick se nám nepodařilo dohledat. Jedná se o vzácné jméno, neboť jej nosí v České republice pouze 14 lidí, z toho nejvíce je zastoupené v Olomouci (výskyt 5x).
Jméno může být odvozeno několika způsoby. Například podobné jméno Brdlík je odvozeno od staročeského přídavného jméno  brdlavý, tedy šilhavý, křivý, kulhavý. Brdlavý se vyskytuje ve staré češtině také ve formě brlavý ve stejném významu.
Stará čeština používala také slovo brla čili berla. Označovala suchou větev, tedy metlu, ale také biskupskou berlu.
Jako další z možných propojení se jeví slovo brlení, tedy výraz pro jakýsi plot, který zabraňoval rybám uplavat z rybníka.
Pokud zahrneme i spodobu znělosti, může v úvahu připadat také slovo perlík (berlík) jako označení pro kladivo či nebozez.
Na závěr ještě můžeme zmínit ještě variantu brhlík jinak brhel, která označuje jméno ptáka.
Pro zjištění konkrétnější odpovědi Vám doporučujeme obrátit se na Ústav pro jazyk český, viz http://www.ujc.cas.cz/kontakty/
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
http://www.kdejsme.cz/
https://vokabular.ujc.cas.cz
http://madla.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.07.2017 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu