Původ příjmení
Text dotazu
Chtěla bych vědět, jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Maiová
Odpověď
Dobrý den,
podle příručky o příjmeních pochází Vaše příjmení nejspíše z pojmenování měsíce května - Máj, May, příp. Mai; též z něm. osobního jména s kmenem Magin = síla
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Podle statistik o četnosti příjmení, uveřejněných na stránkách Ministerstva vnitra ČR, je nositelů příjmení  Mai v ČR evidovaných 139, na 15622. místě.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.01.2016 08:00
Marcela Kocmanová píše:
Čtvrtek 30.03.2023 11:15
Dobrý den,
zajímalo by mě a mé spolupracovníky původ příjmení KRINCWAYG, popřípadě co to znamená.
Přiznám se, že jsme hledali na netu, ale bohužel..
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 30.03.2023 13:21
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Příjmení jsme vyhledávali v dostupných příručkách o původu příjmení. Příjmení Krincwayg (ani jemu podobné) se však bohužel v žádné z nich nenachází.
Zkoušeli jsme i vyhledávání na volném internetu. Portál Forebears eviduje širokou databázi výskytů příjmení z celého světa a většinou také nabízí možné vysvětlení původu. U příjmení Krincwayg však kromě výskytu neuvádí žádné další informace: https://forebears.io/surnames/krincwayg.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházely jenom 3 výskyty příjmení Krincwayg v celé ČR: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Krincwayg/hustota/.
Můžete případně zkusit kontaktovat také tvůrce pořadu Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Prohledané příručky:
-MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.
-Německá příjmení u Čechů. Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3.
-MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
-BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu