Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den , rád bych se dozvěděl více o původu příjmení Vihan.
Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Vihan je pravděpodobně odvozeno z Vihám, které pochází patrně z germánského osobního jména Wilehalm = helmicí je má vůle.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, doporučujeme stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.12.2015 15:58
Anonym píše:
Sobota 17.06.2017 22:54
Dobrý den ,
Chtěla bych se dozvědět více o příjmením Zenkert/ Zenkertová.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 19.06.2017 16:03
Dobrý den,
Vaše příjmení je německého původu. Sloveso zenken se překládá do češtiny jako hašteřit se, vadit se. Zenker, potažmo Zenkert je "hašteřivý člověk". Toto příjmení je doloženo existencí osoby se jménem Hans Czenker v roce 1381.
Zdroj: BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu