původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mi můžete zjistit původ příjmení Štoksa a Labík. Sestavuji rodokmen a chtěla bych vědět, co ta příjmení znamenají a jejich původ (z jaké země mohou pocházet). Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme publikace, které máme v Národní knihovně ČR k výkladu příjmení k dispozici, ale bližší informace k původu příjmení Štoksa ani Labík jsme bohužel nenalezli. Pouze Antonín Kotík v knize Naše příjmení zmiňuje příjmení Labík jako příjmení odvozené od vlastností duševních, dále k příjmením vzniklým tímto způsobem uvádí: "Vlastnosti tělesné i duševní člověka zavdaly záhy spolubydlitelům jeho příčinu buď k názvu vážnému nebo i k přezývce, kteréž na něm ulpěly a pak netoliko jemu ale i jeho potomkům se staly příjmením. Tuto zvláště vtip lidský měl příležitost vysloviti se a označil zhusta ostře a štiplavě zejména vady na člověku spozorované."
Dle statistik četnosti jmen a příjmení Ministerstva vnitra ČR žilo k 6.10.2015 na našem území 73 mužů a 90 žen s příjmením Labík/Labíková a 22 mužů a 22 žen s příjmením Štoksa/Štoksová. Pokud by Vás zajímaly i další statistiky, doporučujeme kromě stránek Ministerstva vnitra také např. servery Kde jsme (http://www.kdejsme.cz) nebo Naše jména (http://www.nasejmena.cz).
Ohledně vyhledání původu uvedených příjmení se také můžete zkusit obrátit ještě na Ústav pro jazyk český (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Použité zdroje
Zdroje:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
V digitalizované podobě volně dostupné v digitální knihovně Kramerius 3: http://kramerius.nkp.cz/[…]/MShowMonograph.do?id=22709 (str. 37, 55, 57)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR - http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Další prohlédnuté zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 75. ISBN 978-80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
* SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. 317 s.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.11.2015 08:00
Jana píše:
Neděle 23.06.2024 13:32
Dobrý den, můžete mi prosím zjistit původ příjmení Golas? Děkuji za Vaši pomoc a přeji příjemný den
PSK - admin píše:
Pondělí 24.06.2024 15:40
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" patří příjmení Golas mezi příjmení, která byla odvozena z nářečního a polského přídavného jména golý = holý.
V roce 2016 žilo v České republice 70 mužů a 67 žen s příjmením Golas/Golasová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 5. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2019. ISBN 978-80-86781-40-2
* https://www.nasejmena.cz
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu