původ příjmení
Text dotazu
Prosím o vysvětlení původu jmen GREPL a STLOUKAL.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Grepl není asi úplně obvyklé. Nenašli jsme ho v žádných nám dostupných příručkách, které používáme při zjišťování původu příjmení:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 .
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
Předpokládáme, že příjmení Grepl má původ z němčiny, ale ani v BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3. toto jméno neuvádí. Nabízí se podobnost s německým jménem Gretl, Gretel - Markéta (německo-český slovník na internetu), ale je to jen domněnka, zrovna tak jako podobnost s Křepel = křepelčí kohoutek (MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.).
Příjmení Stloukal je podle vysvětlení odbornice na příjmení Dobravy Moldanové z - "příčestí minulého činného slovesa stloukat = též srovnávat (plátno, železo) na pravidelné kusy; Stluka".
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d je příjmení Grepl na 1089. místě, četnost 660; Stloukal na 2537.místě, četnost 321.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.05.2011 09:15
Štengl píše:
Úterý 10.05.2016 11:30
Prosím o vysvětlení původu jmen Štengl.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 11.05.2016 08:27
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK
Petra Šenkýřová píše:
Sobota 21.05.2022 08:45
Prosím o původ příjmení Blikar, děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 24.05.2022 18:13
Dobrý den,
příjmení Blikar se na našem území vyskytuje velmi málo a bohužel se nám ho nepodařilo najít v žádné z příruček vysvětlujících původ příjmení, které máme k dispozici.
Původem příjmení se zabývá také pořad na Dvojce Českého rozhlasu (https://dvojka.rozhlas.cz/o-puvodu-prijmeni-7231789), který nabízí i možnost zaslání dotazu do redakce (https://portal.rozhlas.cz/[…]/o-poradu).
Případně se můžete zkusit obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR - https://ujc.avcr.cz/.
Četnost výskytu příjmení v České republice je pak možné dohledat např. prostřednictvím portálu Kde jsme (https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Blikar/) nebo Příjmení.cz (https://www.prijmeni.cz/Blikar), údaje jsou platné k r. 2016.
Tomáš Hron píše:
Úterý 24.09.2024 09:38
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na původ příjmení Hron. Je možné, že je odvozeno od jména rytíře Hrona z Náchoda, který žil cca ve 14. století?
Děkuji
Tomáš Hron
PSK - admin píše:
Středa 25.09.2024 16:08
Dobrý den,
podle níže uvedené knihy se u příjmení Hron jedná o příjmení ze slovanských jmen.
Slovanská osobní jména byla – podobně jako jiná jména indoevropská – složena zpravidla ze dvou významových základů, např. Mir- + slav = Miroslav. Složená slovanská jména se často zkracovala a jejich části se různě slovotvorně modifikovaly, takže se příjmeními staly většinou právě tyto obměněné podoby.
V přehledu jsou uvedeny nejčastější slovanské základy s příklady příjmení, která z nich vznikla. V závorce je uvedeno současné příbuzné jméno obecné, příp. jeho někdejší význam, a příklad možného výchozího složeného slovanského jména.
Hro- (hrozný, Hroznata), Hroch, Hron, Hronek, Hroněk, Hroneš, Hroníček, Hroník
Zdroj: Knappová, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Tax AZ Kort, s. 13, 14. ISBN 80-238-8173-6
Obdobně je význam příjmení Hron vysvětlen v jiné příručce:
Hron, osobní jméno, které je snad odvozené z osobního jména Hroznata, Hronček, Hronek, Hroněk, Hroneš, aj.
Zdroj: Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010, s. 69. ISBN 978-80-86781-14-3
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu