Původ názvu ulice Albertova v Hradci Králové
Text dotazu
Dobrý den,
velice ráda bych se Vás zeptala na původ názvu ulice Albertova v Hradci Králové.
Odpověď
Albertova ulice je pojmenována po Eduardu Albertovi (1841 - 1900). Byl to český lékař a zakladatel moderní chirurgie u nás, narodil se 20. 1. 1841 v Žamberku. Studoval na gymnáziu v Rychnově a v Hradci Králové. Medicinu studoval ve Vídni. Za vědecké a společenské zásluhy byl v roce 1887 jmenován dvorním radou a v roce 1895 doživotním členem horní sněmovny. Zemřel v Žamberku 25. září 1900. Byl vynikajícím chirurgem a autorem metody zkracování nervů, extirpace specifického kloubového ložiska a je pokládán za autora první tyreoidektomie. Jako první zavedl v Rakousku antisepsi.
zdroj: MALINA, Jiří. Hradecké ulice. Podle koho se jmenují ulice v Hradci Králové. In: Zpravodaj Městského národního výboru v Hradci Králové, č. 13 (1978), s. 18.; DEJMEK, Bohumír. Historie a současnost Hradce Králové ve jménech ulic. Hradec Králové 1993, s. 37.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
07.05.2012 14:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu