původ názvu ulic
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit něco o
osobách, po kterých se jmenují ulice Cílkova a Pšenčíkova v Praze 12 -
Kamýku (PSČ 142 00).
Děkuji a zdravím Vás
Odpověď
Dobrý den,
ulice Cílkova se jmenuje podle Vladimíra Cílka (1902-1945), řidiče, který padl při Pražském povstání 5.5.1945. Pšenčíkova ulice nese jméno studenta, Dušana Pšenčíka (1921-1945), který rovněž zahynul při Pražském povstání 7.5.1945. Ulice nesou tyto názvy od svého vzniku v roce 1979.
Použité zdroje:
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů prařžských veřejných prostranství. 1. díl (A-N). Praha: Libri, 1997. Str. 110. ISBN 80-85983-24-9.
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů prařžských veřejných prostranství. 2. díl (O-Ž). Praha: Libri, 1997. Str. 130. ISBN 80-85983-25-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.03.2011 12:11
Tomáš Kejř píše:
Úterý 28.03.2017 07:51
Dobrý den,jmenuje se ulice Ronkova V Praze - Libni po malířovi Jaroslavu Ronkovi? Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 28.03.2017 12:59
Dobrý den,
dle knihy "Pražský uličník" byla ulice Ronkova v Praze Libni pojmenovaná dle tamního ředitele školy Tomáše Roňka (1832 - 1888). Ulice nese tento název od svého vzniku v roce 1895.
Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Sabina píše:
Úterý 26.10.2021 20:06
Prosím o vysvětlení názvu ulice Roháčovy kasárny v Praze. Moc děkuji
PSK - admin píše:
Středa 27.10.2021 09:13
Dobrý den,
Původ názvu těchto kasáren je vysvětlen v publikaci Pražský uličník. Níže pro Vás vybíráme:
„U Roháčových kasáren, Vršovice - Bývalá kasárna, která se dotýkají této ulice, nesla jméno po Janu Roháči z Dubé (viz též Roháčova). Viz též Vršovice. U Roháčových kasáren 1930-1940. Kasárenská 1940-1944. Ulice nesla název z obdobného důvodu jako dnešní název, s tím rozdílem, že se v době okupace nemohlo objevit jméno Jana Roháče z Dubé.“
Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. s. 320. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b09a4b20-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
„Roháčova, Žižkov - Jan Roháč z Dubé (+1437), český šlechtic, husitský hejtman, který bojoval na straně husitského radikálního křídla v bitvě u Lipan. Jako zemský škůdce byl později Zikmundem odsouzen к smrti a popraven. ■ Jedna z nejstarších žižkovských ulic, vznikla a byla pojmenována dnešním jménem již roku 1872.“
Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. s. 147. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:891ce350-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Pavel Holka píše:
Pondělí 08.11.2021 19:27
Dobry den, jaky je prosim puvod nazvu ulic v Praze 9 - Letnany:
Tvrdeho
Dudkova
Nepomockych
PSK - admin píše:
Úterý 09.11.2021 15:46
Dobrý den,
-ulice Tvrdého podle: Bedřich Tvrdý (1914-1942) – místní občan, oběť represí 2. světové války, jeho jméno je i na pomníku obětem válek v Letňanech. Do roku 1968 se jmenovala Zápotockého podle A. Zápotockého, k přejmenování došlo po připojení Letňan k Praze. (Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. ISBN 978-80-87271-50-6).
-ulice Dudkova podle: pan Dudek (bez bližších informaci) – místní občan, oběť represí 2. světové války. Do roku 1968 se jmenovala Havlíčkova podle K. Havlíčka Borovského, k přejmenování došlo po připojení Letňan k Praze. (Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. ISBN 978-80-87271-50-6).
-ulice Nepomuckých podle: významná rodina Nepomuckých, která působila v Letňanech od 18. století. (Zdroj: https://www.letnanskelisty.cz/[…]/d-1431).
Jaroslav Dvořák píše:
Úterý 05.04.2022 17:52
Dobrý den. Zajímal by mne původ názvu ulice Sirkova. Ulice s tímto názvem je ve více městech.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 08.04.2022 14:06
Dobrý den,
dle knihy "Příběh Mnichova Hradiště" má název ulice Sirkova poměrně dlouhou historii. Již od roku 1918 se tato ulice píše "Sirkova". Od roku 1885 ovšem byla "Sirková".
Je tedy velmi pravděpodobné, že tento název byl odvozen, podobně jako v případě ulice v Plzni, od sirek. Tuto domněnku potvrzuje i text ve výše zmíněné knize "Příběh Mnichova Hradiště":
"Některé ulice dostaly jméno podle vlastnosti (Dlouhá, Hluboká, Příčná, Příkrá, Na Stupních) či funkce (Na Bělidlech - bělilo se zde prádlo, Sirková = patrně podle výroby sirek)."(s. 172)
Zdroje:
SOSNOVEC, Pavel, KŘÍŽOVÁ, Lenka a JUŘENA, Jan. Příběh Mnichova Hradiště. První vydání. Mnichovo Hradiště: město Mnichovo Hradiště, 2020. 495 stran. ISBN 978-80-907994-0-0.
https://encyklopedie.plzen.eu/[…]/?acc=profil_ulice&load=202
Branka Rašeta píše:
Sobota 09.04.2022 12:47
Dobry den, jaky je prosim puvod nazvu ulic v Praze:
- Cetyňská
- Lovčenská
- Kotorská
- Dubrovnická
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 11.04.2022 17:12
Dobrý den,
původ jmen ulice je následující:
Cetyňská – podle města Cetynje/Cetinje se nacházelo v Jugoslávii, dnes patří do Černé hory.
Lovčenská – podle horského masívu Lovčen, který se nachází v Černé hoře. Přes Lovčen vede silnice spojující Cetinje s Kotorem.
Kotorská – podle města Kotor se nachází konci boky Kotorské, hlubokého zálivu v jihozápadní části Černé hory, zálivu v Jaderském moři se odehrála vzpoura válečné lodi Rakouska-Uherska za 1. světové války.
Dubrovnická – podle města Dubrovník, přístavu v Chorvatsku.
Čerpáno z:
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-23-0. První svazek. Strany 109, 417/418, 364 a 156.
Tereza Dygrýnová píše:
Středa 11.05.2022 10:16
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na původ názvu ulice Dygrýnova na Praze 9, případně o té osobě a odkud pocházela
Děkuji moc
PSK - admin píše:
Středa 11.05.2022 16:00
Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku jsme nalezli v publikaci Pražský uličník, kde stojí:
"Dygrýnova 33a, b Černý Most Josef Dygrýn (1918-1942), rotmistr letectva, jeden z nejúspěšnějších nočních stíhačů, zvláště se vyznamenal 11. 5. 1941, když sestřelil najednou tři německé bombardéry nad Londýnem. Zahynul při nočním útočném letu nad Francií."
Zdroj:
Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. s. 161. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:cacf8260-3e45-11e4-bc3a-005056827e51
Dan Horký píše:
Neděle 09.04.2023 06:13
Dobrý den, v Ledči nad Sázavou jsou ulice (místní názvy) Nad trubačkou a Pod trubačkou. Nezdá se jako běžné a časté označení. Neměli byste nějaké informace k původu nebo souvislostem?
PSK - admin píše:
Pondělí 17.04.2023 15:45
Dobrý den,
původ názvu uvedených ulic se nám bohužel v dostupných zdrojích nepodařilo najít. Starší slovníky českého jazyka uvádějí dva významy slova "trubačka" - žena trubače nebo také název děla, viz níže:
Slovník spisovného jazyka českého - https://ujc.avcr.cz/[…]/Slovnik_spisovneho_jazyka_ceskeho.html
*trubačka, -y ž. (2. mn. -ček) 1. k trubač (živ.) 2. žena trubače (Wint.)
Příruční slovník jazyka českého - https://ujc.avcr.cz/[…]/Prirucni_slovik_jazyka_ceskeho.html
Trubačka = název (středověkého) děla
https://psjc.ujc.cas.cz/[…]/839189560_107231_21704_569
https://psjc.ujc.cas.cz/[…]/839319064_125986_25459_662
Služba PSK
Hana Černá píše:
Úterý 16.05.2023 15:11
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ ulice Fišerova v Ostravě, po kom je pojmenována.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 17.05.2023 10:15
Dobrý den,
"Ostravský uličník" uvádí, že ulice je pojmenována podle osoby:
Jiří Fišer (1926 - 1945), michálkovický občan, aktivní v dělnickém hnutí a domácím odboji, padl při osvobozovacích bojích v Michálkovicích.
Více informací i o vývoji názvu této ulice naleznete zde: http://www.mapomol.cz/Ulice0400/0484.html.
Michal Dobrovský píše:
Pátek 14.07.2023 16:49
Dobrý den,
nedávno jsem narazil v Řepích v Praze na ulici zvanou Selských baterií. Tento název mě vskutku překvapil a proto bych rád zjistil její původ.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 17.07.2023 14:52
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz, který jste poslal prostřednictvím služby Ptejte se knihovny.
Ulice Selských baterií v Řepích byla pojmenována na paměť selských formací, které se účastnily bitvy na Bílé hoře.
Zdroj:
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 177. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:917656d0-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Petr Valášek píše:
Čtvrtek 21.09.2023 15:46
Dobrý den, podle čeho se jmenují v Praze ulice Na Výsledku I a Na Výsledku II?
PSK - admin píše:
Pátek 22.09.2023 09:05
Dobrý den,
encyklopedie pro obě čísla názvu ulice „Na výsledku“ uvádí následující vysvětlení: Název ulice údajně připomíná úspěšný výsledek činnosti stavebních družstev, která zde postavila obytné domy. Ulice byla až do roku 1947 bez názvu.“
Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. sv. 1, s. 537. ISBN 80-85983-23-0.
Petr Ledvinka píše:
Pondělí 02.12.2024 21:18
Dobrý den, podle koho se jmenuje ulice Horčičkova a Plickova na Praze 11?
Díky za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 03.12.2024 12:43
Dobrý den,
původ názvů ulic je:
Horčičkova 62a Háje
Emil Horčička (1914-1943), zedník, člen KSČ, ilegální pracovník, ubit roku 1943 na Pankráci.
Ulice nese název od svého vzniku v roce 1977.
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. sv. 1, s. 210. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f986bce0-3e45-11e4-bc3a-005056827e51
Plickova 62a Háje
Karel Plicka (1894-1987), český fotograf, kameraman, filmový režisér, etnograf a hudební vědec, profesor
a děkan FAMU v Praze.
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 68. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:7681b450-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Sofie píše:
Sobota 14.12.2024 16:05
Dobrý den, podle koho/čeho se jmenuje v Praze ulice Šromova a původ nazvu prosím
PSK - admin píše:
Sobota 14.12.2024 16:20
Dobrý den,
ulice Šromova nese název podle Leopolda Šroma (1917-1969), který byl čs. letec, major letectva, za 2. světové války účastník odboje ve Francii, Velké Británii, na Slovensku a v Sovětském Svazu, jeden z nejúspěšnějších letců během Slovenského národního povstání.
Informace čerpáme z:
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 243. ISBN 80-85983-23-0.
Sofie píše:
Sobota 14.12.2024 16:37
Dobrý den, žil někdo významný na ulici Šromove v Praze? + dějiny ulice
PSK - admin píše:
Pondělí 16.12.2024 10:25
Dobrý den,
z volně dostupných zdrojů ani ze zdrojů v Národní digitální knihovně jsme tyto informace nedohledali.
Můžeme Vám ale doporučit následující knižní tituly věnující se historii Černého mostu nebo obecně Prahy 14, třeba v nich naleznete víc.
-Havlovec, Vojtěch a Eck, Pjeer van. 141: Černý Most, sídliště, které se stalo legendou. Praha: Stop Zevling productions, s.r.o., [2018]. 368 stran. ISBN 978-80-270-4925-7.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]03046194&local_base=NKC
-Šmíd, Jaroslav a kol. Praha 14 v zrcadle času. 1. vyd. Praha: Místní úřad Městské části Praha 14, 1998. 233 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-238-3204-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00608752&local_base=NKC
-Broncová, Dagmar, ed. Kniha o Praze 14: Hloubětín, Kyje, Černý Most a okolí. Vyd. 1. Praha: MILPO, 2000. 103 s. Knihy o Praze. ISBN 80-86098-16-8.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00977236&local_base=NKC
-Rajlich, Jiří et al. Letci v názvech ulic Černého Mostu. Vyd. 2., rozš. V Praze: Artedit, 2009. 80 s. ISBN 978-80-254-7587-4.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]02109345&local_base=NKC
Ksenia píše:
Neděle 15.12.2024 12:55
Dobrý den, podle koho/čeho se jmenuje v Praze ulice Šluknovská a původ nazvu prosím
PSK - admin píše:
Úterý 17.12.2024 08:22
Dobrý den,
citaci z Národní digitální knihovny přikládáme: „Šluknovská 16d Střížkov - Šluknov, město v severních Čechách ležící ve Šluknovské pahorkatině na Děčínsku. Ulice nese název od svého vzniku roku 1968.“
Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 239. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:9f4ecda0-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Ksenia píše:
Neděle 15.12.2024 13:31
Dobrý den, podle koho/čeho se jmenuje v Praze ulice gen. Janouška a původ nazvu prosím
PSK - admin píše:
Středa 18.12.2024 15:13
Dobrý den,
pojmenování ulic se řídí § 13 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze. O názvech ulic, silnic, náměstí, parků a mostů, jakož i dalších veřejných prostranství rozhoduje hlavní město Praha, a to zpravidla na základě návrhů podaných městskými částmi.
Ulice generála Janouška je pojmenována podle Karla Janouška (1893-1971). Karel Janoušek byl československý armádní generál a letecký maršál, člen prvního a druhého odboje a vězeň komunistického režimu.
Armádní generál Karel Janoušek patří k nejvýznamnějším osobnostem v historii československé armády. Bojoval v první světové válce v řadách Československých legií v Rusku, za druhé světové války organizoval československé letecké jednotky v Royal Air Force. Je jediným Čechoslovákem, který získal hodnost leteckého maršála Královského letectva – RAF. 17. května 1945 mu ji udělil britský král Jiří VI.
Generál Karel Janoušek se zároveň stal jednou z prvních obětí komunistického režimu. Za mřížemi strávil dlouhých 12 let. Po propuštění začal ihned bojovat za své očištění. Vyšší vojenský soud v Příbrami ho v roce 1968 sice zprostil obžaloby, ale plně rehabilitován byl až po své smrti. In memoriam mu byla 23. srpna 1990 rozkazem prezidenta republiky navrácena hodnost divizního generála a následně v roce 1991 byl povýšen do hodnosti armádního generála. V roce 2016 mu bylo uděleno i nejvyšší státní vyznamenání – Řád Bílého lva.
Podrobnější životopis naleznete na stránkách Vojenského historického ústavu, https://www.vhu.cz/karel-janousek-1893-1971/.
Použité zdroje:
https://www.vhu.cz/karel-janousek-1893-1971/
https://encyklopedie.praha2.cz/osobnost/1766-karel-janousek
https://mocr.mo.gov.cz/[…]/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Janou%C5%A1ek
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu