Původ názvu rybníka Kardaš v Kardašově Řečici
Text dotazu
Dobrý den,
proč nese jihočeský rybník turecké jméno? V osmanské turečtině "kardaš" = "bratr", (v novodobé tur. kardeş)
Odpověď
Dobrý den,
slovo "Kardaš nebo kartas je původu východního, asijského, a znamená v tatarštině, turečtině a maďarštině tolik, co přítel, pobratím, válečný soudruh nebo vyzvědač. Slovo kardaš jest ale také rozšířeno jako příjmení...na Podkarpatské Rusi a v Maďarsku...také v mluvě cikánské. V Čechách vyskytuje se slovo kardaš mimo  město  (Kardašova Řečice) jen jako jméno samoty, náležící k obci Bzí v okrese vltavotýnském..."
Jméno Kardaš je poprvé zmiňováno v listině z r. 1493, ve které Jindřich IV. z Hradce zaručuje své čtvrté manželce věnem rybníky a mezi nimi i Kardaš. Dříve, tak ještě r. 1437, jmenuje se tento rybník "starým rybníkem nad Řečicí" naproti "novému rybníku nad Řečicí", jímž se mínil nynější Velký. Jméno Kardaš dostalo se tedy rybníku mezi lety 1437 až 1493. Proč právě toto jméno bylo dáno nejstaršímu řečickému rybníku, založenému snad již ke konci XIV. století,  zůstane na vždy záhadou. Je nasnadě domněnka, že jméno bylo  buď podle nějakého rybníkářského mistra, který rybník po husitských válkách opravoval, nebo podle některého dělníka z rybníkářské chasy.
Čerpáno z knihy HRUBÝ, Jaromír. Místopis Řečice Kardašovy. Jindřichův Hradec: Město Kardašova Řečice, 1929. D. 1. S. 19.
Zajímavá je etymologie jména Kardaš. Výraz kardaš je slovo turecké a znamená bratr. Název rybníka spolu s předpokládanou dobou jeho založení v časech "tureckého nebezpečí" by tak mohl být reminiscencí na válečné zážitky některého z držitelů Řečice či zakladatelů rybníka.
Použité zdroje
KOUTEK, Tomáš. Nejkrásnější české rybníky. Praha: Brána, 2008.
KOBLASA, Pavel. Krajem lesů a rybníků. Putování od města Třeboně na sever. České Budějovice: Veduta, 2007.
HULE, Miroslav, KOTYZA, Michal. Rybníkářství na Jindřichohradecku. Kardašova Řečice: Rybníkářství, 2012.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.04.2016 12:26
Adam Fišer píše:
Neděle 07.04.2019 19:21
Slovo "kardaš" znamená arménsky "kameník" (kar=kámen, daš=tesat, brousit). Z něj je odvozeno příjmení Kardašjan = (osoba z domu/rodiny kameníka). Ve východoarménském nářečí se vyslovuje jako "kartaš".
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu