Původ názvu obce Kurojedy, Řebří, Kokašice
Text dotazu
Potřeboval bych zjistit původ těchto obcí Kurojedy, Řebří, Kokašice. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle nám dostupných zdrojů jsou původy názvů jmen uvedených obcí následující:
Kokašice, něm. Kokaschitz =  ves lidí Kokašových,  staročesky kokeš, -kše = kohout, penis
Kurojedy, něm. Juratin (lid. Guratin) = ves kurojedů, tzn. lidí, kteří jedí kury (kohouty a slepice)
Řebří - název vznikl ze slova žebro (řebro ve staročeštině), řebří  nebo také řebřík ve staročeštině = žebřík
Použité zdroje
Profous, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl II, CH-L. 1. vyd. Praha: Česká akademia věd a umění, 1949. 705 s.
Profous, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl III, M-Ř. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1951. 629 s.
Olivová-Nezbedová, Libuše et al. Pomístní jména v Čechách: o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. 1. vyd. Praha: Academia, 1995. 520 s. ISBN 80-200-0554-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
29.06.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu