Původ názvu obce Hrádek (Plzeň-sever)
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat jaký je původ názvu obce Hrádek (nedaleko Manětína). Německy se mu říkalo Ratka. Předem děkuji za odpověď
Odpověď
O Hrádku (část obce Manětín, Plzeň-sever) jsou zmínky v těchto publikacích (záznam obsahuje citovanou stránku, řazeno abecedně):
Ilustrovaná encyklopedie českých hradů / Tomáš Durdík. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 1999, s. 189-190. ISBN 80-85983-62-1
Ilustrovaná encyklopedie českých hradů : dodatky / Tomáš Durdík. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2002, s. 35. ISBN 80-7277-114-0
Místní jména v Čechách. Díl 1, A-H : jejich vznik, původní význam a změny / Antonín Profous. -- 1. vyd.. -- Praha : Československá akademie věd, 1954, s. 742.
Panská sídla západních Čech : Plzeňsko / Tomáš Karel, Luděk Krčmář. -- Vyd. 1.. -- České Budějovice : VEDUTA, 2006, s. 70-71. ISBN 80-86829-21-9.
Topograficko-statistický slovník Čech, čili, Podrobný popis všech měst, městysů, vesnic, pak zámků, dvorů, továren, mlýnů, hutí a podobných o samotě ležících stavení, jakož i všech zpustlých hradů a zaniklých osad Království Českého / sestavili Jan Orth a František Sládek. -- V Praze : I.L. Kober, 1870, s. 170.
Západní Čechy od A do Z : historie, památky, příroda / Jan Kumpera ; o významné osobnosti doplnil Viktor Viktora. -- 2., rozš. a přeprac. vyd., V nakl. Beta 1.. -- Praha : Beta-Dobrovský & Ševčík, 2003, s. 102-103. ISBN 80-7306-060-4 (Beta). -- ISBN 80-7291-068-X (J. Ševčík)
Zeměpisný lexikon ČR. Obce a sídla A-M : Stav k polovině 80. let / Ed. Božena Nováková. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1991, s. 305. ISBN 80-200-0316-9. -- ISBN 80-200-0315-0.
Původní německý název Ratka je vykládán v již citované publikaci: Místní jména v Čechách. Díl 1, A-H : jejich vznik, původní význam a změny / Antonín Profous. -- 1. vyd.. -- Praha : Československá akademie věd, 1954, s. 742.
K lokalitě se vztahuje též článek:
Hrádek Brdo / Milan Novobilský, Petr Rožmberský. In: Hláska : zpravodaj Klubu Augusta Sedláčka. - Roč. XI, 2000, č. 1, s. 5-7.
Výklad slova hrad je pak v publikaci:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- 2., opr. a dopln. vyd.. -- Praha : Academia, 1968. Heslo hrad, s. 182.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
03.12.2007 10:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu