Původ názvu obce Horní Počernice
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, jak vzniklo slovo Horní Počernice, případně jen Počernice, odkud a z jaké doby pochází tento název pražské městské části. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, ohledně původu místního jména /"Počernice"/ existuje několik hypotéz.
Mohlo být odvozeno od staročeského slova /"Počerná"/ ve významu "země, půda"
- v tomto případě by označovalo "ves počernových lidí" tj. lidí kteří vlastní půdu nebo půdu obdělávají.
Může být ovšem také odvozeno od adjektiva /"počerný"/, které znamená "poněkud černý, tmavý". Dle této hypotézy by slovo /"Počernice"/ označovalo ves, jejíž obyvatelé se odznačují tmavější pleti.
V psaných pramenech se slovo /"Počernice"/ objevuje v podobách:
/"Poczirnicz"/, /"Poczrnicz"/, /"Poczernicz"/, /"Podczirnicz"/, /"Poczernicze"/, /"Počernitz"/.
Název /"Horní Počernice"/ je patrně o něco mladší než název /"Dolní Počernice"/, který byl poprvé zaznamenán v dokumentech v první polovině 14. století. První záznam názvu /"Horní Počernice"/ v podobě /"Poczrnicz Superiori"/  se objevuje v dokumentu z r.1401. V pozdějších pramenech se objevuje i v podobách: /"Horzeyssy Poczernicze"/ (1654), /"Ober Počernitz"/ (1844). V dnešní podobě jména, psán jako /"Hornj Počerníce"/, je poprvé doložen v dokumentu z r. 1844.
Zdroj:
Profous, A. a kol.: Místní jména v Čechách: jejich vznik, původ, význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 12:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu