původ názvu obce
Text dotazu
Dobrý den,
jaký je původ názvu obce MRAČ?
Odpověď
Dobrý den,
"katastrální území obce Mrač zaujímá rozlohu 615 ha, v současné době na něm žije okolo 760 stálých obyvatel. První zmínky o Mrači pochází z roku 1318, kdy zde na tvrzišti, zbudovaném na podlouhlém vejčitém pahrbku, sídlil nechvalně známý lapka Zdislav z Mrače. Jeho předkové tu však pobývali na dřevěném hrádku již v polovině 13. století. Dnes je Mrač moderní obcí s dobrou občanskou vybaveností, má novou hasičskou zbrojnici s klubovnou a tělocvičnou, restauraci či rekonstruovaný obecní úřad."
www.mrac.cz
(ŠEVČÍKOVÁ, Veronika, Česká republika: města a obce České republiky: tradice, historie, památky, turistika, současnost.)
Dle knihy "Naše místní jména v Čechách vznikl název obce Mrač následovně:
"Jm. Mrač vzniklo přivlastň. příponou -jƂ z os. jm. Mrak (v. jm. Mrakov, okr. N. Strašecí) a znamenalo Mrakův, t. dvůr n. hrad."
(PROFOUS, Antonín, Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny)
Přehled majitelů panství Mrač:
"Panství Mrač: 1318 Zdislav z Mrače, 1356 bratři Oldřich, Vilém a Ješek z Mrače, od konce 14. století do 1540 Benešovici ( 1405 Beneš z Lopřetic na Mrači, 1410 Oldřich z Mrače, 1438 Beneš z Dubě a z Mrače, předek Mračských z Dubě, kolem 1493 Petr a Vilém, pak Petrův syn Jan, potom do 1540 jeho matka Ludmila); 1540-fl550 Jaroslav st. ze Selmberka a z Kosti, majitel p. Komorní Hrádek, od 1550 vdova Anna, roz. Krajiřová z Krajku, do r. 1597 jejich syn Jan; od 1598 Adam ml. z Valdštejna a jeho syn Jan Viktorin - připojeno ke Komornímu Hrádku; 1638 Mrač oddělena jako díl Jana Viktorina Z Valdštejna, který jej prohospodařil; od 1648 zástavně Václav z Vrbna a Bruntálu; 1663-l685 Bernard Ignác z Martinic (držitel Hořovic), poté jeho dcera Terezie Františka, provdaná za Jana Františka z Vrbna a z Bruntálu; v držení rodu do 1709; od 1725 Jan Josef z Vrtby, který spojil Mrač s Konopištěm."
(KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.)
Více informací o historii obce můžete nalézt na stránkách: http://www.mrac.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=178
Použité zdroje
* ŠEVČÍKOVÁ, Veronika, ed. a KOVÁŘOVÁ, Lenka, ed. Česká republika: města a obce České republiky: tradice, historie, památky, turistika, současnost. 1. vyd. Rožnov pod Radhoštěm: Proxima Bohemia, 2013. 1432 s. ISBN 978-80-905393-0-3., str. 903
* PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. sv. 3, 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1951, str. 143.
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. sv. 3, 1. vyd. Praha: Libri, 1998, str. 674
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.10.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu