původ názvu Částkova ulice
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ jména ulice Částkova na Slovanech. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Částkova ulice v Plzni-Slovanech dostala jméno po významném plzeňském pedagogovi Františku Částkovi (1833-1915). Byl organizátorem novodobého českého školství v Plzni, v letech 1865-1891 zde působil ve funkci ředitele městské vyšší reálky ve Veleslavínově ul. Jeho zásluhou byla tato škola již v roce 1866 prohlášena za českou a v roce 1871 přeměněna na české reálné gymnázium. F. Částek byl členem obecního zastupitelstva. Významně působil na plzeňském poli kulturním, mj. byl členem Měšťanské besedy, Hlaholu a Literárního spolku.
Použité zdroje:
Víte, kde bydlíte?Encyklopedie ulic západních Čech / Markéta Čekanová. -- Starý Plzenec : Formát, 1997. -- 58 s.
Výroční zpráva c.k. I. české státní reálky v Plzni za školní rok 1914/1915. -- V Plzni: I. čes. stát. reálka, 1915. -- 50 s. Obsahuje : + František Částek, první ředitel ústavu / Jindřich Barvíř -- Zprávy školní
Sborník městského historického muzea v Plzni. Roč. 4.-- Plzeň: Městské historické muzeum 1919, s. 72-76.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
26.03.2009 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu