původ názvu
Text dotazu
Dobrý den,
v práci jsme měli malou diskuzi a zajímalo by nás z jakého důvodu se homosexuálním lidem říká, že jsou teplí.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pojmenování „teplý“ ve smyslu označení homosexuálního muže vzniklo v češtině nejspíše jako kalk z německého argotu. Vulgární výrazy jako „warm sein“ („být teplý“) či „Warmer“ („teplej“) byly dle německých jazykovědců pro označení homosexuálů používány již v 18. století. Běžná byla také spojení „warmer Onkel“ („teplej strejda“) nebo „warmer Bruder“ („teplej brácha“). Poslední výraz se nyní používá vedle obvyklého označení „Schwule“, „schwul“, které původně vzniklo také jako nadávka (o původu a užití slova „schwul“ podrobněji pojednává samostatný článek na wikipedii: https://de.wikipedia.org/wiki/Schwul). Informaci o tom, proč němčina dala homosexuální orientaci do souvislosti zrovna s přívlastkem „teplý“, se nám bohužel nepodařilo dohledat.
Použité zdroje
Hugo, J. a kol.: Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost, historie a původ slov. Praha : Maxdorf, 2006.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.07.2015 16:36
Jiří Procházka píše:
Čtvrtek 19.01.2023 11:47
Určitou zajímavostí je, že do až do Osvícenství přetrvávala představa možnosti změny pohlaví i během života (pouze ovšem ženy v "dokonalejšího" muže) vlivem změny tělesných teplot.
Zdroje:
*Tinková, Daniela: „Přirozený řád“ a ideologie oddělených sfér. Příspěvek k otázce konstruování „přirozené role ženy“ v pozdně osvícenské vědě. Kontext: časopis pro gender a vědu. 3-4/2003, s. 5-6.
*Lorenz-Meyer, Dagmar: „Biologie ve výuce gs/Some thoughts on unsettling biology and biologism in gender studies classes.“ In Knotková-Čapková, Blanka (ed.): Ročenka katedry genderových studií FHS UK v Praze 2005-2006. KGS FHS UK v Praze 2007. s. 29-36.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu