Původ místopisného názvu Švédské valy v Brně
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nevíte, kde by se dalo zjistit, po
čem jsou
pojmenované Švédské valy v Brně- navršená zemina v sousedství CT parku
Tuřanka-
Slatina- jedná se nyní o motorkářskou dráhu
Odpověď
Dobrý den,
Milena Flodrová ve své knize Názvy brněnských ulic, náměstí a jiných
veřejných prostranství v proměnách času vysvětluje původ názvu ulice
Švédské valy takto:
Pojmenování "podle polohy ulice poblíž mísní lokality zv. Švédské valy,
jež připomínají švédské obléhání města Brna v roce 1645." Ulice se takto
jmenuje od 9.10.2001. Dřívější názvy: Švehlova, Švehlagasse.
Lze tedy usuzovat, že původ pramení v blízkosti ležení části švédské
armády na konci 30leté války v 17. století.
Zároveň jsem v archivu bakalářských prací MU našel archeologickou studii,
která lokalitu Švédské valy popisuje jakožto bohaté naleziště artefaktů
keltského původu.
Literatura:
Flodrová, Milena : Názvy brněnských ulic, náměstí a jiných veřejných
prostranství v proměnách času, Brno : Šimon Ryšavý, 2009, 342 s.
Pro podrobnější informace doporučuji se obrátit na Ústav pro jazyk český
AV ČR. Kontakt : poradna@ujc.cas.cz
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
24.03.2010 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu