Původ mého příjmení.
Text dotazu
Původ příjmení Kostková
Odpověď
Dobrý den,
podle odborné literatury může příjmení Kostka  pocházet od slova kost, kosť - podobně jako jména Kosta, Kostecký, Kostina, Kostílek, Kostík, Kostečka, Kostkan, Kostlivý, Kostněnec, Kosterec, Kostiha, Kostroň atp.
Mohlo snad jít o jméno vzniklé z přezdívky hubenému člověku.
Ovšem jsou i jiné výklady: jméno mohlo pocházet z jiného označení kotníku nebo také z hrací kostky (opět jde o přezdívky vypovídající o charakteru nebo vlastnostech jejich nositele).
Příjmení Kostka není v České republice až tak vzácné. Nositelů tohoto jména u nás žije necelých 1600, podobný počet je zaznamenán i u přechýlené ženské formy.
Největší koncentrace jména Kostka je ve Valašských Kloboukách, kde žije 92 osob s tímto příjmením.
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/
https://www.nasejmena.cz
http://www.prijmeni.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.01.2018 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu