původ mého příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě původ a význam mého příjmení. Je to možné zjistit?
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
vaše příjmení Helis pravděpodobně pochází domácí podoby osobního jména Helena. Další obdoby tohoto příjmení jsou Helísek, Heliš, Helíšek. Za kmen nebo části slov zakončených samohláskou -i se připojila přípona -is a pak vznikly takovéto podoby příjmení.
Jméno Helena je původem řecké, ve starém Řecku znamenala helené pochodeň ze svazku hořícího rákosu, přeneseně tedy znamená cosi jako "světlo v temnotách".
Použité zdroje
BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Praha 1992. ISBN 80-901204-3-1.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha 1962.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
29.05.2015 15:07
Pavel píše:
Úterý 15.10.2019 13:50
Dobrý den, sestavuji rodokmen a nemůžu pohnout s jednou větví. Má matka z Ostravy - Kunčiček se za svobodna jmenovala Maciecyová, její otec Rudolf Maciecy. Nemúžu najít žádné předky, ale mám dojem, že otec Rudolfa pocházel z Polska, obce Poreba Spytkowska v oblasti Malopolského Brzeska. Zkoušel jsem hledat nějaké záznamy v polských matrikách, ale nedaří se mi na příjmení Maciecy natrefit. Můžete mi v tom nějak pomoci? Moc Vám děkuji. Pavel
PSK - admin píše:
Čtvrtek 17.10.2019 19:14
Dobrý den,
s genealogickým pátráním v polských matrikách Vám bohužel jako knihovníci příliš nepomůžeme. V tomto případě bychom Vám doporučovali obrátit se na archiváře či ještě lépe na profesionální genealogy.
Z různých stránek a diskuzí na dané téma vyplívá, Polské matriky, pokud se dochovaly, jsou povětšinou uloženy v archivech římskokatolické církve, některé z nich pak ve státních archivech.
Tzv. živé matriky a některé i již starší matriky jsou uloženy často doposud na farním úřadě daného obvodu či na příslušných matričních úřadech.
Viz též již zodpovězený dotaz Ptejte se knihovny: https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/digitalni-archiv-v-polsku-a-ukrajine
Odkazy:
https://genealodzy.pl/PNphp[…]tview-t-36068-start-0.phtml
https://www.archiwa.gov.pl/[…]-bada%C5%84-genealogicznych
https://parafie.genealodzy.[…]q=search&search=brzesko
Klára píše:
Středa 02.12.2020 16:50
Dobrý den, zajímal by mě původ mého příjmení, nikde ho nemohu zjistit. Předem děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 03.12.2020 09:18
Dobrý den,
výklad původu Vašeho příjmení je následující:
Vaše příjmení je zdrobnělinou od slova kotouč, což znamená kruh, koule. V nářečí z Táborska kotouč znamenal trakař. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. p. 92. ISBN 978-80-86781-14-3. Available also from: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:8159d0d0-4017-11e4-bdb5-005056825209
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu