Původ jména Tobrman
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ jména Tobrman, případně odkud přišli nějací předkové s tímhle příjmením.
Odpověď
Täuber, Teuber (středohornoněmecky töuber, toiber = hráč na dechové nástroje, srov. latinsky tubare = troubit, též místní jméno Deuben, Sasko), Tauber, Taubr, Taubner, Teubner, snad i Tobrman (bavorsky Töber = spielman, (...) též výklad z čes. dobrý + -mann). Citováno z BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Sv. 1. Vyd. 1. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 1998. Kapitola 7.137 Příjmení z názvů uměleckých povolání, s. 279. ISBN 80-7044-212-3. - Signatura Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje je 392a25936-1. Dokument si může čtenář s platným čtenářským průkazem objednat prostřednictvím katalogu na adrese http://aleph.svkpl.cz.
Dále varianta Tober je zmiňována v dokumentu: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie. Praha : A. Kotík, 1894, s. 32. Signatura SVK PK je 3D292.
Dále prověřeny tyto dokumenty:
Deutsche Namenkunde : unsere Familiennamen nach ihrer Entstehung und Bedeutung. -- 2., verm. Aufl.. -- München : J.F. Lehmann's Verlag, 1942 Berlin. -- 505 s.
Naše a cizí příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- Liberec : Tax Az Kort, 2002. -- 256 s. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. -- (Malé encyklopedie ; Sv. 16).
Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jejich původu a smyslu / Sepsal Antonín Kotík. -- Nové, [2.] vyd. -- Praha : Jan Kotík, 1897. -- 288 s.
Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. 1. vyd. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík. -- ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.- 501.místě, Adam - Žižka / Vladimír Mates. -- Vyd. 1. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. -- Obsahuje rejstřík. -- ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. -- Jmenné rejstříky. -- ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Staročeská osobní jména a naše příjmení / Jan Svoboda. -- 1. vyd.. -- Praha : Československá akademie věd, 1964. -- 317 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 17:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu