Původ jména Podroužka
Text dotazu
Dobrý den, je-li to možné, prosím o informaci původu jména Podroužka.
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jméno Podroužka, stejně jako jméno Podružík jsou odvozená od jména Podroužek, které vzniklo zdrobnělinou příjmení Podruh. Ze slova podruh = nájemník na statku, který byl povinen si nájem odpracovat [Moldánová, 2004, s. 144].
Podroužek (Podroužka) patří mezi příjmení vzniklá z označení různých vrstev venkovského lidu, z označení jejich poměru k velkostatku a z názvů rozmanitých zaměstnanců. Konkrétně jméno Podroužka patří mezi jména z názvů příslušníků selského poddaného lidu a svobodníků [Beneš, 1962, s. 211].
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.12.2019 14:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu