Původ jména Hurt
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jaký význam má příjmení Hurt Hurtová děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hurt je odvozeno od apelativa hurt = hřmot; prudký a hlučný způsob; útok. Další podobná příjmení jsou například: Hurta, Hurták, Hurtala, Hurtečák, Hurtík, Hurtl nebo Hurtoš.
V "Českém etymologickém slovníku" se výraz hurt nevyskytuje, ale je zde uveden etymologický výklad slova zhurta, které je od něj odvozeno. Hurt nejspíše vychází ze středohornoněmeckého slova hurt (= náraz, úder) a toto dále ze starofrancouzského hurt (později heurt, hurter = narazit, srazit se, udeřit) - odtud je pak také odvozeno anglické slovo hurt = zranit. Další původ tohoto slova by se dal hledat v keltských a germánských jazycích. Jako příklad je zde uveden staroislandský výraz pro berana - hrūtr.
Pokud by Vás zajímaly statistiky o četnosti tohoto příjmení v České republice, doporučujeme například tyto stránky:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Hutr/hustota/
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (druhé v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010, 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice: Leda, 2001, 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
30.03.2015 11:47
Petr Vidomus píše:
Sobota 21.04.2018 02:20
Dobrý den. Marně sháním zmínku o původu příjmení "Vidomus". Dříve se psalo "Widomus" a bylo spjato po staletí s církví. Zda se jedná o kořen "Widom" a jeho polatinovaní nebo má jiný výklad netuším. Děkuji za jakoukoliv zmínku.
PSK - admin píše:
Úterý 24.04.2018 18:55
Dobrý den,
příjmení Vidomus je na našem území poměrně velmi vzácné. Žije zde pouze 25 mužů a 20 žen, kteří jsou nositeli tohoto příjmení. Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Jeho výklad Vám tak bohužel nemůžeme podat.
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu