Původ jména
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych se dozvěděl původ příjmení : Šašek, Slavíček, Nedvěd, Urban, Blovský, Stejskal a Machačný.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
níže naleznete informace o původu Vámi hledaných příjmení, které jsme načerpali především z knihy Dobravy Moldánové Naše příjmení.
Šašek - z šašek; Šášek, Šášík, Šašecí (patrně ustrnulý lat. 2. pád (-cii) polatinštělé podoby příjm. Šašecius)
Slavíček - zdrob. příjm. Slavík - to 87. nejčastější české příjmení
Nedvěd - 1390, z medvěd disimilací dvou retných souhlásek m-v > n-v; podle osobních vlastností; podle domov. znamení
Urban - 27. nejčastější české příjm.; 1271-, osobního jména (OJ) z lat. urbanus = městský, uhlazený
Blovský – toto konkrétní jméno jsme nenalezli. Mohlo by pocházet z názvu osady Blov či Blovice, viz KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. s. 87.
Stejskal – Stejskal, Steyskal, Stýskal - 1403 mulier Styskalonis; přič. sl. stejskat, stýskat; Stejskal je 82. nejčastější české příjm.; Stejskalík
Machačný – odvozeno z osobního jména Mach, Mach - 67. nejčastější české příjmení; odvoz, z OJ Mařík (1414)-viz Mařák, z OJ Matěj (1454) - viz tam, z OJ Martin (1490) - viz tam, z OJ Mauricius = Mauretánec.
Hortig – toto konkrétní jméno jsme nenalezli. Mohlo by být odvozeno z osobního jména Hort - nář. něm. za Hart - viz tam; Horta, Hortek, Hortík, Hortlík (počest.), Hortel (něm. zdrob.), Hortlík
Pro hledání informací o původu příjmení doporučujeme následující zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1e463f60-3973-11e4-8e0d-005056827e51
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:24e8b240-7710-11e5-9690-005056827e51
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení, II. díl, jména na 251.-501.místě: Adam - Žižka. Praha: Epocha, 2003. ISBN 80-86328-30-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:50d81940-bab3-11e5-b5dc-005056827e51
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d11da860-c4e8-11ea-b7a2-005056827e51
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f95bcce0-dfd4-11e2-9923-005056827e52
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.08.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu