Původ honorifikační dedikace ulice Rychtaříkovy.
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ jména ulice Rychtaříkova v Městském obvodu Plzeň 2. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ulice byla pojmenována podle Jana Rychtaříka (nar. 1819, zemř. 1902). Jan Rychtařík byl plzeňský pedagog, ve školním roce 1953/54 se stal prvním ředitelem České hlavní  školy v Plzni, jejíž budova stála v místech dnešního Divadla J. K. Tyla. Byl člověkem mnoha zájmů - kreslil, zpíval, ale zajímal se také o techniku, snažil se o zkonstruování perpetua mobile.
Použité zdroje
Čekanová, Markéta. Víte, kde bydlíte? Encyklopedie ulic západních Čech. Starý Plzenec: Formát, 1997. 58 s. ISBN 80-901453-8-8.
Čepelák, Václav et al. Dějiny Plzně. II, Od roku 1788 do roku 1918. Vyd. 1. V Plzni: Západočeské nakladatelství, 1967. 296 s., [32] s. obr. příl.
(nov). Plzeňan obětoval celý život perpetuu mobile. Nefungovalo. Mladá fronta Dnes. Kraj plzeňský, 24. 7. 2012, s. B1.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
20.04.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu