Původ honorifikační dedikace ulice
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ jména ulice Veverkova v Městském obvodu Plzeň 3. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Veverkova ulice se jmenuje po Karlu (Kettnerovi) Veverkovi. Karel Veverka se narodil 7.9. 1871 v Praze. Působil jako operní pěvec, režisér a ředitel divadla. Studoval na pražském gymnáziu a v letech 1894-1897 studoval zpěv u J. L. Lukese. V letech 1898-1901 zpíval v Národním divadle v Praze. V letech 1901-12 působil jako pěvec a operní režisér pod jménem Karl Kettner v Německu. V letech 1912-1919 a 1926-31 byl ředitelem a vrchním režisérem Městského divadla v Plzni (nyní Divadlo J. K. Tyla). V roce 1931 odešel do důchodu a žil v Holoubkově. Se svou ženou, zpěvačkou Národního divadla, Annou Veverkovou-Kettnerovou hostoval na mnoha jevištích Evropy. Karel Veverka zemřel 25.6. 1945 v Plzni.
Použité zdroje
Čekanová, Markéta. Víte, kde bydlíte? Encyklopedie ulic západních Čech. Starý Plzenec: Formát, 1997. 58 s. ISBN 80-901453-8-8.
Databáze regionálních osobností Knihovny města Plzně (http://lanius.kmp.plzen-city.cz/clpr56.htm)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
18.03.2015 01:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu