Původ a vznik příjmení Drašar
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych zjistil odkud nebo podle čeho vzniklo příjmení Drašar a co tedy znamená.
Můžete mi pomoct?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Drašar je německého původu s koncovkou -ar, původní podoba je Drescher. Význam originální podoby příjmení, tj. Drescher, se nám bohužel nepodařilo dohledat, příručky uvádí pouze variantu Dresler, Dressler (z MJ Tvrdoslav u Klatov, něm. Dröslau), Dreschler (něm. apelativum Dreschler = soustružník).
Pokud se o tuto problematiku více zajímáte, můžete se zkusit obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), která by Vám mohla dát přesnější odpověď. Některé její služby jsou však placené.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, doporučujeme Vám stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.03.2016 17:16
Pavel píše:
Středa 11.07.2018 17:02
Stránka House of Names (https://www.houseofnames.com/drescher-family-crest) píše v překladu: Jméno Drescher může pocházet z několika různých zdrojů. V některých případech to bylo místní příjmení, odvozené z místa s názvem Dreshcer v oblasti Durynsko. Drescher bylo také profesní příjmení odvozené ze slov německého slova „drescher“, které označuje zařízení na oddělování zrna od plev. Může to být původně i německá a židovská přezdívka pocházející ze starého německého „draslari“, což bylo označení pro soustružníka (též dreseler, draeselaer, ze slovesa „drajan“ znamenajícího točit, otáčet). První dědičná příjmení Drescher se objevují ve druhé polovině 13. století v Durynsku, později než v Anglii a Francii. Conrad a Udrich zvaný Drescher byl dokumentován v Nussbaumu v 1284, a Conrad der Droesche byl zaznamenán v 1291. Jméno bylo dovezeno do Anglie časnými osadníky a Robert le Dressour, byl zaznamenán v kraji Lancashire v 1324. Adam Dressur byl zaznamenán v roce 1332 v hrabství Yorkshire .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu