Původ a význam příjmení Mekyska
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda byste dokázali zjistit něco více o původu nebo významu příjmení Mekyska/Mekysková. Rodina s tímto netradičním příjmením, do které jsem se přivdala, pochází z Kroměříže, více informací nemám.
Děkuji
Odpověď
Dobý den,
původ Vašeho příjmení se nám nepodařilo v knihách o původu příjmení dopátrat.
V databázi My Heritage jsme se zjistili, že jméno Mekyska/Mekiska je dosud poměrně běžné i v Německu.
Všimli jsme si, že v některých rodokmenech došlo i na změnu z měkkého na tvrdé i/y mezi generacemi.
Jméno Mekiska/Mekyska je spojené s Kroměříží a Litovlí dlouhodobě.
Např.:
„V Litovli…… Byli též přítomni místní vedoucí německé národně socialistické strany dělnické Mekiska a vládní komisař Mekiska.“
Zdroj: Hlas lidu: Časopis hájící zájmy čtvrtého stavu. Prostějov: Moric Vlach, 17.8.1940, 55(33). s. 4. ISSN 1803-9901. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:274cfef0-9e4c-11e7-a093-005056825209
„Jak pracuji Němci na Moravě. Pověstný Mekiska, bývalý starosta, zřizuje v Litovli nový tovární podnik, válcovnu plechu, která prý bude zaměstnávati přes 100 dělníků.“
Zdroj: Lidové noviny. Brno: Vydavatelské družstvo Lidové strany v Brně, 16.12.1905, 13(285). s. 4. ISSN 1802-6265. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:aa3bd7e0-060e-4334-9907-d255fdbb3bfc
A to vše se děje v městě Litovli proto, že je u vesla starosta pan Mekiska, nepřítel všeho českého.“
Zdroj: Národní politika. Praha: V. Nedoma, 27.11.1896, 14(327). s. [4]. ISSN 1805-2444. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:80237810-cf33-11e8-9984-005056825209
Další staré články o nositelích tohoto jména si můžete vyhledat v Národní digitální knihovně (https://ndk.cz/). Budete-li uživatelkou některé ze spolupracujících knihoven, pak si po přihlášení můžete listovat i vybranými novějšími dokumenty, které jsou zpřístupněny v režimu DNNT (více zde: https://dnnt.cz/o-projektu/).
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.08.2022 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu