Původ a význam příjmení Kaska
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě původ a význam mého příjmení Kaska, dále pak množství Kasků na území České republiky. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kaska patří do skupiny příjmení, která byla odvozena z osobních jmen. Vzniklo ze slovanského jména Kazimír (kdo přikazuje, káže mír), -s- uprostřed příjmení  pochází z latinského znění (Kasimir).
Počátkem roku 2015 žilo v České republice podle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru Naše jména 127 mužů a 133 žen s příjmením Kaska / Kasková. Podrobnější informace lze najít na webových stránkách   http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspxhttp://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1983. 289 s. Malé encyklopedie / MF; Sv. 16.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině: jazyková příručka. 1. vyd. Liberec: AZ Kort, 1992. 185 s. ISBN 80-900008-9-4.
Statistiky MV ČR: http://www.mvcr.cz/[…]/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Naše jména: http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
16.03.2015 17:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu