Puvod a pravopis slova Skvadra
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla ze kterého jazyka pochází slovo Skvadra a jak se pise.
Děkuji a přeji krásný den všem.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu se nám podařilo zjistit toto:
- „skvadra“ - v češtině se jedná o nespisovné slovo s významem „skupina lidí, parta“ (v psané formě též „skvadra“)
- slovo „skvadra“ pochází z italského slova squadrone“, což je zveličelá forma slova squadra“, které je původem z lidové (vulgární) latiny: „exquadra“ ve významu „čtverhran“ (vojska), složeno z „ex-“ a „quattuor“ ‚čtyři‘
- původně to tedy znamenalo „skupinu čtyř lidí“, nicméně později se slovo začalo užívat v rozšířeném smyslu „hlouček, skupina, tým lidí různého počtu“
- výraz squadra“ má v původní italštině několik významů:
1. „pracovní četa/oddíl“
2. „(letecká, námořnická) eskadra“
3. „sportovní mužstvo/družstvo/tým“
4. ale též „úhelník“ (v souvislosti se slovy „squadrato“ : „čtvercový, pravoúhlý“ a „squadrare: „měřit“)
Použité zdroje
HUGO, Jan, ed. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorf, c2006. 413 s. ISBN 80-7345-086-0.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice : Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
Italsko-český slovník. 1. vyd. Olomouc : Fin, 2001. 1343 s. Finder dictionaries. ISBN 80-86002-73-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
27.09.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu