půst v různých náboženstvích, fénické náboženství
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne půst v judaismu, islámu, křesťanství, náboženství starého Kanaanu, prípadně Fénické náboženství.
Odpověď
Dobrý den, vašich několik dotazů na půst v různých náboženských systémech jsme shrnuli do jedné odpovědi. Služba Ptejte se knihovny: http://www.ptejteseknihovny.cz/ poskytuje především bibliografické a faktografické informace. Navíc v podmínkách služby najdete bod týkající se vypracovávání školních prací, zní: "Nežádejte od nás, abychom vypracovali vaše referáty, úkoly a jiné školní úkoly. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více". Bohužel Vaše dotazy mají charakter seminární práce. Pokud se jedná pouze o Váš osobní zájem, jistě se i v tomto případě spokojíte s doporučenou literaturou k tématu. V případě Vašeho osobního zájmu o dané téma jistě oceníte i další zajímavé informace, které knihy skýtají.
Půst v judaismu se drží především ve dnech smutku a pokání. Přehled svátků a událostí, při kterých se půst v judaismu dodržuje, naleznete pod heslem "půst" v knize:
*  Judaismus, křesťanství, islám. 2.vyd., podstatně přeprac. a rozš. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2003.  ISBN 80-7182-165-9 (váz.) (v části věnované judaismu ).
Samotné svátky a události v judaismu jsou dále podrobně popsány například v publikacích:
*  DIVECKÝ, Jan.Židovské svátky : [kalendářem od Pesachu do Purimu]. 1. vyd. Praha : P3K, 2005.ISBN   80-903584-3-8
* KIRSTE, Reinhard. Svátky světových náboženství. 1.vyd. Praha : Vyšehrad, 2002.ISBN   80-7021-588-7
* KUNETKA, František. Židovský rok a jeho svátky : "Budeš se radovat před Hospodinem, svým Bohem" (Dt 16,11). 4. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2001. ISBN 80-244-0356-0 (brož.)
* NEWMAN, Ja’akov. Judaismus od A do Z : slovník pojmů a termínů. 1. vyd. Praha : Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4 (váz.)
*  The Oxford dictionary of the Jewish religion. New York : Oxford University Press, 1997. ISBN 0-19-508605-8 (váz.)
V islámu je půst (sawm) v měsíci ramadánu jedním ze základních pilířů víry. Z jakých pasáží Koránu vychází a jaká pravidla se v měsíci ramadánu dodržují, popisuje kniha:
* KROPÁČEK, Luboš. Duchovní cesty islámu. 4. vyd. Praha : Vyšehrad, 2006. ISBN 80-7021-821-5 (váz.).
Dále existují encyklopedie Koránu:
* Encyclopaedia of the Qurān / Jane Dammen McAuliffe, general editor. Leiden : Brill, 2001-2006.( 6.svazků)
* The Quran : an encyclopedia / edited by Oliver Leaman. London : Routledge, 2006. ISBN 0-415-32639-7 (váz.) O súfismu vyšly například knihy:
* VITRAY-MEYEROVITCH, Eva de. Rúmí a súfismus : úvod do islámské mystiky. 1. vyd. Bratislava : CAD Press, 1993
* NASAFÍ, ’Azīz al-Džīn ibn Muhammad. Průvodce poutníka na cestě za nejzazším cílem : úvod do súfismu. 1.vyd. Praha : Volvox Globator, 2007. ISBN 978-80-7207-634-5 (brož.)
* LINGS, Martin. What is sufism? 1st publ. Berkeley : University of California Press, 1975. ISBN 0-520-02794-9 (váz.)
Přehled pasáží v Novém zákoně, které se týkají půstu, přinášejí například slovníky:
* Nový biblický slovník. 1. vyd. Praha : Návrat domů, 1996. ISBN 80-85495-65-1 (váz.)
* NOVOTNÝ, Adolf. Biblický slovník. 1.sv:A-P. 3. vyd. Praha : Kalich, 1992
* Encyklopedie Bible. 2.díl: M-Ž. 1. vyd. Bratislava : Gemini, 1992. ISBN 80-85265-30-3 (váz.) Dané pasáže můžete dohledat v textech Nového zákona:
* Nový zákon : ekumenický překlad. Praha : Česká biblická společnost : Evangelická církev metodistická, 2003. ISBN 80-85810-34-4 (Česká biblická společnost : brož.); 80-85013-74-6 (Evangelická církev metodistická : brož.)
Kromě otázek na půst jste zaslal i dotaz na náboženství v oblasti starého Kanaánu. K dané otázce Vám můžeme doporučut literaturu:
Například:
* HELLER, Jan. Starověká náboženství : Náboženské systémy starého Egypta, Mezopotámie a Kenaanu. 2., nezm. vyd. Praha : Ústřední církevní nakladatelství, 1988
* MOSCATI, Sabatino. Foiničané. 1. vyd. Praha : Orbis, 1975
* KRAMER, Samuel Noah. Mytologie starověku : [Sborník]. 1. vyd. Praha : Orbis, 1977
* Encyklopedie starověkého Předního východu. 1. vyd. Praha: Libri, 1999. ISBN 80-85983-58-3 (váz.)
K vyhledání další vhodné literatury můžete použít Online katalog Národní knihovny ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , katalog České národní bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb nebo Souborný katalog ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc . Většina knih také obsahuje bibliografii.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 18:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu