Působení Jezuitů v Čechách
Text dotazu
V Bibli Kralické z roku 1830 je založena opsaná první strana novin vydaných Karlem Havlíčkem 5.4.1848 a čtyřstránkový text, jehož úvod a závěr následuje: "Držená řeč od Jenerála Jezuitů na tajném sněmu v Římě dne 1. června roku 1846 ke shromážděným Jezuitům,..........Tu skončil jenerál řeč svou a veškerý tajný sněm přikročil k rokování o výpravě Jezuitů neb Liguriánů do Prahy, Jezuité a Liguriáni jsou jednoho druhu černí ptáci. Praví se, že kněžna z Lobkovic těmto hubitelům ducha lidského v Praze dům zakoupila, pakli tomu tak bylo, bylo by záhodné, aby Čechové se Pánu Bohu za ni pomodlili, aby ji tento převeliký hřích, kterého se tím proti vlasti své dopustila, odpustil. Sprostá však ta žena, ta nejspíše z hlouposti tak hluboce klesla.
Poznámka v Národních listech dne 3. února 1909:
Em. Arnold z Mnichova Hradiště dne 27. března 1852 byl odsouzen k smrti provazem pro velezradu. Arnold byl již roku 1847 ve vyšetřování pro pamflet proti Jezuitům a řeč generála jezuitů, v němž se dotýkal jisté kněžny, jež chtěla v Praze jezuity usaditi."
Místo teček je v textu 16 bodů s doporučením, jak se mají Jezuité v Čechách chovat při své misii (až neuvěřitelně tvrdě). Prosím Vás o pomoc v rozluštění otázky, zda-li se konalo jednání 1.6.1846 v Římě nebo se jedná o pamflet. V Národních listech ze dne 3.2.1909 uvedený text opravdu je. Oskenovaní všech stránek Vám mohu zaslat, prosím uveďte na jakou adresu. Předem velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jezuitský řád, zrušený v roce 1774, ale po letech znovu vzkříšený k životu, byl přímo ztělesněním toho, co bylo v katolicismu považováno za nejvíce zpátečnické.  Český národ měl své vlastní důvody, proč jezuity přímo nenávidět. Považoval je za nejzarytější nepřátele české národnosti, českého jazyka a kultury. Karel Havlíček Borovský je přirovnal ve svém  epigramu k "plesnivině a molům". Pověsti o návratu jezuitů do Čech se staly koncem února 1847 hrozivějšími, protože se rozšířila zpráva, že kněžna Lobkovicová pro ně dala připravit jeden za svých domů. V kruhu demokratů vyvstala otázka, co proti tomu podniknout. Iniciativy se chopil Emanuel Arnold a připravil celou akci.
Napsal petici k pražskému arcibiskupovi a shromažďoval podpisy. Nejodvážnějším činem bylo ale vydání ilegálního letáku proti jezuitům.  Nejspíš mu v tom pomáhali přátelé, zvláště Karel Sabina. Leták obsahoval fingovanou instrukci jezuitského generála; text měl být pronesen na tajné poradě v Římě 1. června 1846 k shromážděným jezuitům a liguriánům. Účin letáku byl zvýšen tím, že skoro každý považoval projev řádového generála za pravý a skutečný. Ještě v pozdějších desetiletí, když byl znovu vydáván, věřili mnozí, že jde o autentický záznam.
Účinnost letáku, vydaného v 1500 kusech, byl opravdu veliký, jednotlivá čísla se dostala i na venkov. Letáková agitace proti jezuitům v Praze nalezla ohlas i v zahraničí.
Čerpáno z: KOČÍ, Josef. Emanuel Arnold. Praha: Svobodné slovo, 1964.
Např. ve fejetonu v Národních listech z 3.2.1909 se píše, že E. Arnold byl v roce 1847 vyšetřován pro pamflet proti jezuitům.
Odkaz na jeden ze zajímavých příspěvků v Národní digitální knihovně v systému Kramerius na www.nkp.cz:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6163701
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2014 18:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu