Působení Jana Kubiše ve Znojmě
Text dotazu
V jaké době a co přesně vykonával Jan Kubiš ve Znojmě? Co všechno ho se Znojmem spojuje?
Odpověď
Dobrý den,
dle dostupných zdrojů vykonával Jan Kubiš, voják a hrdina protifašistického odboje, část své prezenční vojenské služby právě ve městě Znojmě.
Vojenskou službu nastoupil Kubiš 1. října 1935 v Jihlavě u 31. pěšího pluku "ARCO", který byl společně se znojemským 24. pěším plukem a 6. dělostřeleckým plukem "Irkutským" součástí 12. pěší brigády, která byla podřízena brněnské 6. divizi. Po absolvování poddůstojnického kurzu byl Jan Kubiš v hodnosti desátníka převelen k 9. rotě 3. polního praporu, který byl v té době dislokován v bývalých Albrechtových, tehdy již Štefánikových kasárnách ve Znojmě (které ale bohužel v současné době již neexistují). Jan Kubiš působil ve Znojmě celý rok - přesné časové vymezení však známo není.
Použité zdroje
TOMAN, Jan. Hrdina plk. i.m. Jan Kubiš, desátník ze Znojma. Znojemský týden: Noviny pro znojemský region. 2012, roč. 12, č. 25, s. 13. ISSN 1213-5585.
CHAF. Kat Heydricha Jan Kubiš by měl sto let. Znojemský týden: Noviny pro znojemský region. 2013, roč. 13, č. 27, s. 4. ISSN 1213-5585.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Znojmo
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.10.2016 07:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu