-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den
prosila bych o vysvětlení (význam)slovního spojení: PUFOVANÉ VÝROBKY. Vůbec nevím jaký technologický postup, bych si pod tím mělě představit. Vím, že se jedná o nějaký pekárenský proces získání výrobku a mělo by to asi být opakem extrudování( což je stlačování v uzavřeném prostoru), ale nejsem si tím stoprocentně jistá.
Děkuji
Dobrý den i Vám,
termín pufované výrobky pochází z angl. puffed (pafed) = odulý, oteklý.
Jde o výrobní technologii, kdy se např. z kukuřice, pšenice, rýže,... pod tlakem a působením vysoké teploty kolem 300`C odpaří vlhkost a zrna nabobtnají, pak se dají lisovat např. do tvaru čtvercových chlebíčků (tzv. "polystyrenový chleba").
To je ve stručnosti. Když si na internetu zadáte ve vyhledávači google.cz heslo "pufované výrobky", najdete spoustu odkazů i s podrobným vysvětlením technologie, upozorněním na dost vysoké glykemické indexy těchto potravin atd.
Technika, technologie, inženýrství
--
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
19.04.2012 13:42