publikace J. Eckerta
Text dotazu
Hledám publikaci s názvem Fotografické album od Jindřicha Eckerta vydanou knihkupectvím Theodora Mourka (b.r.)
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme Vám na dotaz týkající se díla Jindřicha Eckerta "Fotografické album" .
Při jeho hledání jsme zjistili, že se s největší pravděpodobností nejedná o monografii, ale o postupně vydávané vizitky se složenými portréty osobností a reprodukcemi kreseb českých měst. Jak jste se již ve Vašem dotazu zmínil, vydávání vizitek bylo uskutečňováno ve spolupráci s knihkupectvím Theodora Mourka v roce 1871 nebo 1873.
Krátce se o tomto Eckertově počinu zmiňuje ve své publikaci Pavel Scheufler:
SCHEUFLER, Pavel. Jindřich Eckert : [monografie s ukázkami z fot. díla]. Praha : Odeon, 1985. 53 s. : fot., 71 s. fot.
Konkrétní informace a vyobrazení na stranách 10, 23, 24.
Právě pro skutečnost, že se nejedná o monografii, ale jednotlivé "obrázky" z daného souboru, není v silách ani možnostech služby Ptejte se knihovny, aby je v daných institucích vyhledávala. Přestože jsme je kontaktovali, není možné se v této záležitosti domlouvat pouze telefonicky a el. poštou, navíc jsme časově omezeni.
Uvádíme Vám proto instituce, které ve svých sbírkách vlastní díla Jindřicha Eckerta, abyste mohl pátrat dál. Nyní se jedná spíše o badatelskou činnost, která již záleží na Vás, naše služba Vám již nyní nemůže bohužel více pomoci. S největší pravděpodobností bude třeba zajistit si přístup k daným sbírkám a zde buď za pomoci pověřených osob či osobně vyhledávat dané vizitky.
Nejrozsáhlejší soubory Eckertova díla jsou ve sbírkách:
Náprstkovo muzeum: http://www.aconet.cz/npm/
Archiv hl. města Prahy: http://www.ahmp.cz/
Muzeum hl. města Prahy: http://www.muzeumprahy.cz/
Národní technické muzeum: http://www.ntm.cz/
Uměleckoprůmyslové muzeum: http://www.upm.cz/
Muzeum tělesné výchovy a sportu v Praze:http://www.nm.cz/sluzby-detail.php?f_id=20
Moravská galerie v Brně: http://www.moravska-galerie.cz/
Dodatečně nám došla odpověď kolegy z Uměleckoprůmyslové muzea ohledně Fotografického alba Jindřicha Eckerta. Zdá se, že alespoň část vizitek je v jejich fondu.
Přeposíláme:
Fotografické album byla skutečně série vizitek vydávaných knihkupectvím Theodora Mourka ve spolupráci s Jindřichem Eckertem. U nás ve sbírce je snad několik kusů vizitek, majitele celého souboru však neznám.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2007 18:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu