Ptáci
Text dotazu
Kolik párů orlů mořských hnízdní v ČESKÉ REPUBLICE??? Jaké jsou typické obyvatelé krmítek (ptáci) ? Kolik žije Káňat lesních v ČR. Kde je najdeme??? Kde najdeme Kalouse ušatého? Kdy hnízní Kos černý a jaký má hlas?????? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, odhady počtu hnízdících párů Orla mořského  v ČR  uvádí např. portál BioLib.cz (http://www.biolib.cz - název hledaného druh je možné zadat do vyhledávacího formuláře v pravém horním rohu) nebo práce "Metody monitoringu ptáků - Orel mořský", odkaz na její  plný text najdete na http://www.biomonitoring.cz/druhy-ptaci.php?druhID=127&monitoringID=4117.
Orel mořský se také stal Ptákem roku 2006 (http://www.birdlife.cz/index.php?a=cat.153).
Mezi ptáky, které běžně využívají krmítka, nalezneme sýkory, brhlíky, strakapoudy, vrabce, zvonky, pěnkavy, strnady, hrdličky a další druhy, záleží samozřejmě i na konkrétním regionu:
* http://www.listy.dobris.net/Archiv/DL_02-2009.pdf - str.4
* http://ptaci.wz.cz/krmitko.html
* http://krejci.bigbloger.lidovky.cz/c/66122/Postavte-si-krmitko-spatrite-na-nem-ptaky-ktere-bezne-neuvidite.html
* http://www.csop.cz/index.php?cis_menu=1&m1_id=1002&m2_id=1058&m3_id=1135&m_id_old=1296
* http://www.vcpcso.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=1
Typické oblasti výskytu Kání lesních i Kalousů ušatých jsou uvedeny v běžných atlasech nebo příručkách věnovaných ptákům např.:
* MEBS, Theodor. Dravci Evropy : biologie - počet - ohrožení. [Praha] : Víkend, 2004. s. 116-123 [Káně lesní], 237 [odhad počtu párů Kání lesních pro rok 2001].
* SINGER, Detlef. Ptáci : Ottův průvodce přírodou. Praha : Ottovo nakladatelství, 2009.  s. 106 [Káně lesní], 240 [Kalous ušatý]. ISBN 978-80-7360-186-7.
* BEZZEL, Einhard. Ptáci : klíč ke spolehlivému určování - 3 znaky. Čestlice
: Rebo, 2008. s. 72 [Káně lesní], 126 [Kalous ušatý]. ISBN 978-80-7234-999-9.
* ŠŤASTNÝ, Karel ; BEJČEK, Vladimír ; HUDEC, Karel. Atlas hnízdního rozšířeníé ptáků v České republice 2001-2003. Praha : Aventinum, 2006. s. 98-99 [Káně lesní], 198-199 [Kalous ušatý]. ISBN 80-86858-19-7.
Na internetu tyto informace najdete např. na portálech BioLib.cz (http://www.biolib.cz, portál uvádí i přibližnou četnost populace jednotlivých druhů), Příroda.cz (http://www.priroda.cz) nebo Přírodainfo.cz (http://www.prirodainfo.cz/encyklopedie.php), na všech portálech je možné vyhledávat.
Obdobně můžete postupovat při hledání informací o hnízdění Kosa černého, na internetu jsou tyto údaje uvedené i na ve výše zmíněných portálech:
* ELPHICK, Jonathan ; WOODWARD, John. Nový kapesní atlas ptáci. Praha : Nakladatelství Slovart, 2008. s. 78. ISBN 978-80-7391-054-9.
Hlas Kosa černého si můžete poslechnout  v rámci projektu Českého rozhlasu "Hlas pro tento den" (http://www.rozhlas.cz/hlas/portal/) nebo na portálu Přírodainfo.cz (http://www.prirodainfo.cz/zvuky.php).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu