psychologie oběti
Text dotazu
Dobrý den. Zajímalo by mě, zda neexistuje odborná práce v angličtině nebo v češtině, která by se zabývala psychikou vězně podrobovaného při výsleších fyzickému týrání (jaké obranné mechanismy se vytvářejí, jaké jsou strategie zvládání strachu a bolesti, jakou roli hrají různé okolnosti apod.). Předem velmi děkuji za byť i jen orientační odpověď (která nespěchá). Hezký den!
Odpověď
Dobrý den, k tématu, které Vás zajímá, jsme v češtině nalezli pouze jedinou publikaci, která se mu věnuje jen velmi stručně :
MATIÁŠEK, Jan; SOUKUP, Jaroslav; BÁRTA, Bohumil. Psychologie a výslechová praxe. Praha: Orbis, 1968. Str. 185-189.
V této publikaci jsme nalezli odkazy také na další literaturu:
SARGANT, William Walters. Battle for the Mind : A Physiology of Conversion and Brain-Washing. London: Heinemann, 1976. 248 s. ; 22 cm
případně:
ŠVÁB, Ludvík, 1924-1997. Bibliography of Sensory Deprivation and Social Isolation. Prague: Psychiatric Research Institute, 1966 (Mladá Boleslav : SCT 30). 142, [1] s. ; 8°
Všechny dokumenty se nacházejí ve fondu Národní knihovny ČR (online katalog
- http://sigma.nkp.cz/cze/nkc, informace o možnostech výpůjčky naleznete pod ikonkou Exempláře).
Následující publikace by také mohly obsahovat užitečně informace, nalezli jsme je ve světovém souborném katalogu WorldCat (v rámci placené databáze OCLC FirstSearch, volně dostupná verze na http://www.worldcat.org):
* SUEDFELD, Peter. Psychology and torture.  New York : Hemisphere Pub. Corp., 1990. xvii, 207 p. ; 24 cm. ISBN 0891169768; ISBN 9780891169765.
* GERRITY, Ellen T.;KEANE, Terence Martin; TUMA, Farris. The mental health consequences of torture. New York : Kluwer Academic/Plenum, 2001. xxiii, 375 p. ; 23 cm. ISBN 0306464225; ISBN 9780306464225.
* FOSTER, Don H.; DAVIS, Dennis. Detention & torture in South Africa : psychological, legal & historical studies.  London : Currey, 1987. 250 p. ; 22 cm.
ISBN 085255317X.
* STORR, Anthony. Torture and long-term imprisonment : psychical and psychological effects. New York : United Nations, 1984. 11 leaves.
Dostupnost těchto dokumentů v knihovnách v ČR si můžete ověřit pomocí Souborného katalogu ČR (http://simga.nkp.cz/cze/skc) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz).
Pro vyhledávání jsme použili klíčová slova torture, prisoner(s), psychology, physical abuse, examination, interrogation. V databázích můžete také slova pravostranně zkracovat a připojit k nim znaménko pro rozšíření (nejčastěji ?
nebo *). Na dotaz psycholog* se tak vyhledají také slova psychology, psychological apod.
Stejná klíčová slova můžete použít také v databázích zpřístupňujících články ze zahraničních časopisů. Jedná se například o databáze EBSCO - zejména multioborové Academic Search Complete a MasterFILE Premier, Web of Science - Social Sciences Citation Index, SpringerLink aj. V databázích můžete vyhledávat přímo z počítačů Národní knihovny, nabízíme také vzdálený přístup pro registrované uživatele (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104). Ne všechny databáze však do něj jsou zahrnuty. K uvedeným databázím má přístup většina univerzit i krajských knihoven.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu