psychologie a psychologie osobnosti
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji pro vypracování seminární práce na téma "vůle a volní jednání" odborné články (článek) z jakéhokoliv odborného časopisu.Pokud máte články či časopisy online prosím zašlete mi odkaz. Do uvedení bibliografie potřebuji též číslo, ročník,autora článku, název časopisu. Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, pro vyhledání článků v češtině můžete použít bibliografickou databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) - databáze obsahuje pouze citace článků bez odkazu na plný text. Např.:
BRICHCÍN, Milan. Od úmyslu k činům: Příspěvek k psychologickému vysvětlení volních procesů. In: Československá psychologie. ISSN 0009-062X. Roč. 35, č. 1 (1991), s. 9-37.
KŘIVOHLAVÝ, J. [Vůle a sebekontrola]. In: Československá psychologie. ISSN 0009-062X. Roč. 44, č. 1 (2000), s. 92-93. Recenze na: Brichcín, Milan. Vůle a sebekontrola. Praha : Karolinum, 1999.
Články z oboru psychologie je možné nalézt také v databázi Bibliographia Medica Čechoslovaca - BMČ (http://195.113.87.237/bmc/index.jsp), případně také v její retrospektivní části - BMR (http://dec2.nlk.cz:4001/ALEPH/CZE/BMC/BMR/BMR/START). Obě databáze buduje Národní lékařská knihovna.
V případě, že budete mít zájem spíše o zahraniční články, můžete využít buď placené (plnotextové) nebo volně dostupné (ve většině případů obsahují pouze citace, popř. abstrakty článků) databáze. Placené databáze zpřístupňují knihovny svým registrovaným uživatelům, je možné je využívat pouze z počítačů knihovny nebo přes vzdálený přístup odkudkoliv, pokud tuto službu knihovna nabízí. Podmínkou pro přístup k databázím je však vždy platný čtenářský průkaz dané knihovny.
Přehled licencovaných databází v nabídce Národní knihovny ČR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3, potřebné články byste mohla nalézt např. v databázích EBSCO, SpringerLINK, ScienceDirect, Web of Science. NK ČR poskytuje i vzdálený přístup ke svým elektronickým zdrojům (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104).
Z volně dostupných zahraničních zdrojů byste mohla použít např. databázi Highwire Press (http://highwire.stanford.edu/), která nabízí i volný přístup k některým plným textům, dále Wiley Interscience
(http://www3.interscience.wiley.com/) - bibliografické citace a abstrakty článků volně, plné texty placené, Directory of Open Access Journals - DOAJ
(http://www.doaj.org/doaj?func=searchArticles) - volně dostupné i plné texty, nebo služba Google Scholar (http://scholar.google.cz/) pro vyhledávání vědeckých článků, výzkumných zpráv atd.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu