psychologická válka
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych poradit vhodné zdroje
na téma psychologická válka- nejlépe v souvislosti s terorismem.
Moc děkuji za ochotu a pomoc
Odpověď
Dobrý den,
k tématu psychologické války (při vyhledávání jsme zadali přímo slovní spojení psychologick* válk* ; * slouží pro pravostranné rozšíření výrazu) byla většina knih vydána před rokem 1989, tudíž nelze zaručit, že nebudou ideově zaměřené, v případě amerických publikací již neaktuální. Příkladem uvádíme:
* KENKUŠ, Milan. K některým otázkám forem, metod a prostředků "psychologické války" ve vojenské a zahraniční politice Spojených států amerických po 2.
světové válce : Kandidátská disertační práce. Praha : Ústav pro filosofii a sociologii ČSAV, 1986. 360 s.
* Modern communications and foreign policy. Ośrodek badania stosunków wschód-zachód ; [przewodniczącego J. Szłapczyński]. Warszawa : Ośrodek badania stosunków wschód-zachód, 1969. XVII, 153 s.
* GRACHEV, A.; YERMOSHKIN, N. A New Information Order or Psychological Warfare? Moscow : Progress, 1984. 263 s.
* ARTEMOV, Vladimir L'vovič. Psichologičeskaja vojna v strategii imperializma. Moskva : Meždunarod. otnošenija, 1983. 140 s.
* HOLT, Robert T.; VELDE, Robert W. van de Velde. Strategic psychological operations and American foreign policy. Chicago : University of Chicago, 1960. x, 243 s.
* SHULTZ, Richard H. Dezinformatsia : Active Measures in Soviet Strategy. Washington : Pergamon-Brassey's, 1984. 210 s. ISBN 0-08-031573-9.
* LINEBARGER, Paul M. Psychological warfare. Warszawa : Ośrodek badania stosunków wschód-zachód, 1971. IX, 135 s.
* TUTENBERG, Volker. Terrorismus Gestern - Heute - Morgen : Eine Auswahlbibliographie. München : Bernard & Graefe, 1978. xii, 298 s.
* Die vierte Front : Zur psychologischen Kriegführung der NATO. Hrsg. von Herbert Kruse. 1. Aufl.. Berlin : Militärverl. der DDR, 1977. 132 s.
* BUZEK, Miloslav. Psychologická válka. 1. vyd.. Praha : Naše vojsko, 1959. 195, [4] s.
Z novějších knih Vám doporučujeme následující publikace ("psychologická válka" zadáno do názvu, předmětu a obsahu knih), některé z nich se však dle názvu netýkají přímo terorismu:
* Psychologická válka a její proměny v průběhu dvacátého století [rukopis]. Klára Kuběnová.. Brno, 2002.. 115 l.
* FTOREK, Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění : jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat. 1. vyd.. Praha : Grada, 2007. 165 s. ISBN 978-80-247-1903-0.
* DUFFACK, J.J. Psywar 1938 : první psychologická válka moderní doby : sudetská válka : Hitler proti Československu, 20. květen - 30. září 1938. Praha : Naše vojsko, 2010. 307 s. ISBN 978-80-206-1113-0.
Informace byste také mohla najít v knihách, které sice nemají v názvu přímo "psychologická válka", ale pojednávají o terorismu, boji proti terorismu a informační válce (použítá slova při vyhledávaní). Bohužel není v možnostech služby Ptejte se knihovny jednotlivé knihy procházet a přímo zjišťovat do jaké míry jsou relevantní Vašemu dotazu, to je již na Vás. Knih je poměrně velké množství, proto Vám uvádíme jen výběr nekterých z nich:
* AHMED, Nafeez Mosaddeq. Behind the war on terror : western secret strategy and the struggle for Iraq. Forest Row : Clairview c2003. viii, 344 s. ISBN 1-902636-44-9.
* ALEXANDER, Yonah (ed). Combating terrorism : strategies of ten countries. Ann Arbor : University of Michigan Press, c2002. xii, 436 s. ISBN 0-472-09824-1.
* LANG, Walter; ELIOT, Peter; MAGUIRE, Keith. Elitní jednotky : lidé, zbraně a operace ve válce proti terorismu. Čes. vyd. 1.. Praha : Cesty, 1997, c1996. 224 s. ISBN 80-7181-135-1.
* JENKINS, Philip. Images of terror : what we can and can't do now about terrorism. New York : Aldine de Gruyter, 2003. 227 s. ISBN 0-202-30679-8.
* FOREST, James J.F. (ed). Influence warfare : how terrorists and governments fight to shape perceptions in a war of ideas. Westport, Conn. : Praeger Security International, 2009. xvii, 392 s. ISBN 978-0-313-34731-3.
* BAARDA, Th. A. van; VERWEIJ, D.E.M. (eds). The moral dimension of asymmetrical warfare : counter-terrorism, democratic values and military ethics. Leiden ; Martinus Nijhoff, 2009. xi, 529 s. ISBN 978-90-04-17129-9.
* CLARKE, Richard A. Strategie války proti terorismu. Praha : Alfa Publishing, 2005. 269 s. ISBN 80-86851-14-1.
* BRZYBOHATÝ, Marian. Terorismus I. Vyd. 1.. Praha : Police history, 1999. 141 s., [6] s. ISBN 80-902670-1-7.
* Terrorism : special investigation techniques. Strasbourg : Council of Europe Publishing, c2005. 496 s. ISBN 92-871-5655-7.
* MAURER, Stephen M. (ed). WMD terrorism : science and policy choices. Cambridge, Mass. : MIT Press, c2009. x, 608 s. ISBN 978-0-262-51285-5.
Na téma informační válka (snažila jsem se dle klíčových slov vybrat ty, které se zdají být nějak propojené s vojenstvím, popř. přímo terorismem, avšak v této souvislosti je spíše myšlen kybernetický terorismus) byly nalezeny následující publikace:
* LIBICKI, Martin C. Conquest in cyberspace : national security and information warfare. New York : Cambridge University Press, 2007. -- xii, 323 s. 978-0-521-69214-4
* MACKINLAY, John; AL-BADDAWY, Alison. Rethinking counterinsurgency [elektronický zdroj]. Santa Monica, CA : Rand National Defense Research Institute, 2008. xiii, 65 p.
- elektronický zdroj znamená, že kniha je dostupná v rámci licencovaných online databází pro uživatele NK ČR. K nim mají čtenáři přístup buď přímo ze studovny Národní knihovny nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu odkudkoli. Přímo v záznamů publikace máte odkaz na vzdálený přístup. Více informací o možnostech vzdáleného přístupu získáte na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm .
* RILEY, K. Jack. State and local intelligence in the war on terrorism [elektronický zdroj]. Santa Monica, CA : RAND Corporation, c2005. xxii, 68 p.
* CHEN, Hsinchun. Terrorism informatics : knowledge management and data mining for homeland security. New York : Springer, c2008. xlii, 558 s.
Záznam všech zde uvedených knih spolu s informacemi o jejich dostupnosti v českých knihovnách naleznete v Souborném katalogu ČR (SKC) na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ . Zde také můžete dohledat další knihy pomocí slov terorismu*, boj*, obran*, válk*, atd. a jejich libovolné kombinaci.
Pokud jste čtenářkou NK ČR, můžete také využít výše uvedené licencované online databáze, v nich můžete vyhledávat články z odborných peridok.
Především Vám doporučujeme multioborové EBSCO: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/multivyhledavac-eds.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2011 15:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu