psychika dětí
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat,zda-li máta ve Vaší knihovně některé knihy, co se
týkají změny psychiky dětí, poté co přijdou do dětského domova, jak tam
žijí, co se děje uvnitř dětí, když se rozvadějí jejich rodiče.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že o tématech, která Vás zajímají, bylo napsáno větší množství kniha a článků. Asi více materiálu bude nejspíš ke změně psychiky chování dětí v souvislosti s rozvodem. Studie, články, knihy ale většinou samostatně nezpracovávají jen tuto problematiku; ta je třeba obsahem pouze některé z kapitol. Problematikou, která Vás zajímá, se celý život zabýval známý dětský psycholog profesor Zdeněk Matějček. Jeho práce Duševní vývoj dětí v našich dětských domovech by mohla být pro Vás zajímavá. Nahlédnout do ní lze ale pouze po předchozí domluvě s pracovníkem u Informací v Hale služeb, v hlavní budově Národní knihovny ČR, Klementinum 190, Praha 1. Práce je uložena v Centrálním depozitáři v Hostivaři a je přístupna pouze tam ve speciální studovně.
Č.záznamu: 001390025]
Duševní vývoj dětí v našich dětských domovech / Zdeněk Matějček. -- Praha : [s.n.], 1969. -- 141 l. : il. ; 4° Strojopis -- Kand.
Signatury:* Kand 005103
Z dalších knih doporučujeme:
MATĚJČEK, Zdeněk, DYTRYCH, Zdeněk. Krizové situace v rodině očima dítěte. Dětská závist. Žárlivost, nevěra a rozvod. Nový partner v rodině, nevlastní sourozenci. Vzpomínky z dětství. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0332-7.
MATĚJČEK, Zdeněk, DYTRYCH, Zdeněk. Přestali jste být manželi, ale zůstáváte rodiči. Jinočany: H+H, 1992. ISBN 80-85467-53-4.
NOVÁK, Tomáš. Rodičovské judo. Dítě během rozvodového řízení. Praha: Grada Publishing, 2000. ISBN 80-247-000-2-6.
LANGMEIER, Josef, MATĚJČEK, Zdeněk. Psychická deprivace v dětství. Praha: Avicenum, 1974.
MATĚJČEK, zdeněk, DYTRYCH, Zdeněk. Děti, rodina a stres. Praha: Psychiatrické centrum, 1994. ISBN 80-85824-06-X.
NOVÁK, Tomáš. Co dítě sděluje, když nakreslí svou rodinu. Příručka pro využití dětské kresby "Naše rodina" a "Začarovaná rodina" k poznání rodinných vztahů dítěte. Olomouc: Rubico, 2004. ISBN 80-7346-037-8.
MATĚJČEK, Zdeněk. Co děti nejvíc potřebují. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-272-0.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu