Psychiatrická reforma v Itálii
Text dotazu
Sháním bližší údaje o psychiatrické reformě
provedené v Itálii, kde se Franco Basaglia, představitel pokrokového směru v
psychiatrii, zasadil o faktické zrušení psychiatrických léčeben,
přinejmenším v tradičním smyslu. Proces byl zahájen zákonem 180 z roku 1978,
dokončen v r. 1994. Zajímalo by mě, jak se to projevuje v praxi, například u
osob s nebezpečným chováním - jestli pro ně existuje zadržovací vazba a
speciální dohled, i když možná ne ve formě tradiční hospitalizace. Případně
by byly užitečné i odkazy k obdobným psychiatrickým reformám jinde ve světě.
Možné i v angličtině, při nedostupnosti anglických materiálů též v
italštině.
Odpověď
Dobrý den,
při dohledávání literatury k Vámi stanovenému tématu můžete využít například zahraniční databáze. Tyto databáze jsou převážně licencovanými zdroji.
Přehled nabízených zahraničních databází v ČR přináší jejich poskytovatel - Albertina icome Praha s.r.o. na internetových stránkách: www.infozdroje.cz .
Přehled licencovaných databází Národní knihovny ČR naleznete na stránkách NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104  (pokud jste již registrovaným čtenářem NK ČR, můžete k většině databází přistupovat přes vzdálený přístup i mimo knihovnu).
Jako příklad zde uvádíme několik knih a časopisů, které jsme dohledali v databázích EBSCO a OCLC:
Knihy (OCLC - WorldCat):
* Psychiatry in transition :  the British and Italian experiences / Shulamit Ramon; Maria Grazia Giannichedda 1988. English Book xvi, 288 p. ; 23 cm.  London : Pluto ; Winchester, MA, USA : Distributed in the USA by Unwin Hyman, ; ISBN: 0745301770 9780745301778
--------------
Focus on the Italian psychiatric reform / Carlo Perris; D Kemali. 1985. English Book 157 p. : ill. Copenhagen : Munksgaard, ; ISBN: 8716062914 (pbk.) 9788716062918 (pbk.) ( V ČR ji vlastní - ABA008 [NLK / Národní lékařská knihovna v Praze] )
---------------
Psychiatry inside out : selected writings of Franco Basaglia / Franco Basaglia; Nancy Scheper-Hughes; Anne Lovell. 1987. English Book xxviii, 318 p. ; 24 cm. New York : Columbia University Press, ; ISBN: 0231057180 9780231057189
---------------
The Unfinished revolution in Italian psychiatry : an international perspective /Richard F Mollica, 1985. English Book iv, 212 p. : ill. Armonk, NY : Sharpe
V databázi EBSCO (Academic Search Complete, SocINDEX with Full Text) - články s abstrakty (u dvou z nich je v databázi přístupný plný text):
Record: 1
BREAKING THE CIRCUIT OF SOCIAL CONTROL: LESSONS IN PUBLIC PSYCHIATRY FROM ITALY AND FRANCO BASAGLIA. By: Scheper-Hughes, Nancy; Lovell, Anne M..
Social Science & Medicine, Jul86, Vol. 23 Issue 2, p159-178, 20p;
Abstract: Much public discourse in the United States and in Canada acknowledges the dismal failure of the policy to 'deinstitutionalize' mental patients and to return them to some semblance of community living. The American Psychiatric Association has recently called for a reassessment of institutional alternatives-a call for a return to the asylum-in response to the needs of the new population of so-called homeless mentally ill. Here we contrast the failures of North American deinstitutionalization with the relative successes achieved in those regions of Italy where deinstitutionalization was grounded in a grassroots alternative psychiatry movement and professional and political coalition, Psichiatria Democratica.
Democratic psychiatry challenged both the medical and the legal justifications for the segregative control of the 'mentally ill': madness as disease, and the constant over-prediction of the dangerousness of the mental patient. In addition, the movement challenged traditional cultural stereotypes about the meanings of madness, and was successful in gaining broad-based community support from political parties, labor unions, student groups, and artist collectives that were enlisted in the task of reintegrating the ex-mental patient. The Italian experiment, although flawed and riddled with its own inconsistencies and contradictions, offers evidence that deinstitutionalization can work without recreating in the community setting the same exclusionary logic that was the foundation of the asylum system. [ABSTRACT FROM AUTHOR]; (AN 25021135) BASAGLIA.</A>
Database:
SocINDEX with Full Text
________________________________________
Record: 2
Italian psychiatric reform 20 plus years after. By: Burti, L.. Acta Psychiatrica Scandinavica, Dec2001 Supplement 410, Vol. 104, p41-46, 6p;
Abstract: Objective: To describe the current situation of mental health care in Italy and implementation of mental health reform legislation. Method: The current mental health care system and studies of the implementation of psychiatric reform are described. Results: The 1978 reform law inaugurated fundamental changes in the care system (prohibiting admissions to state mental hospitals, stipulating community-based services, allowing hospitalization only in small general-hospital units). Uneven reform implementation was reported initially. However, in 1984 in- and out-patient services in the community were available to >80% of the population. There is a comprehensive network of in- and out-patient, residential and semi-residential facilities. Recently, services have been jeopardized by the managed-care revolution, and non-profit organizations supplement the public system (especially residential care, employment and self/mutual help).
Conclusion: Implementation of the psychiatric reform law has been accomplished, and the year 1998 marked the very end of the state mental hospital system in Italy.
Full text
________________________________________
Record: 3
The quality of life of the mentally ill living in residential facilities By:
Picardi, Angelo; Rucci, Paola; de Girolamo, Giovanni; Santone, Giovanni; Borsetti, Gabriele; Morosini, Pierluigi. European Archives of Psychiatry & Clinical Neuroscience, 2006, Vol. 256 Issue 6, p372-381, 10p, 4 Charts, 1 Diagram, 1 Graph;
Abstract: Quality of Life (QOL) is an outcome measure particularly useful to assess the effects of deinstitutionalization policies. To date no large-scale study has been conducted in residential facilities (RFs).
Participants included 1492 subjects living in 174 RFs (20% of the total) randomly sampled in 15 Italian regions. Assessment instruments included the WHOQOL-Bref, the GAF, and the Physical Health Index (PHI). WHOQOL scores of residents were compared with those of healthy subjects ( N = 65) and outpatients with schizophrenia ( N = 162). Multivariate analyses were used to examine the relationship between selected patients' characteristics and WHOQOL scores. Mean WHOQOL scores of residents were similar to those of outpatients with schizophrenia, and substantially lower than those of healthy controls. Lower scores on WHOQOL domains were associated with schizophrenia and non-affective psychoses, unipolar depression, anxiety or somatoform disorders, shorter duration of illness, positive, negative or mood symptoms, lower GAF scores, no participation in internal activities, and PHI score. Our findings are consistent with previous studies. The present study highlights a marked difference between patients in RFs and healthy controls in the social domain. This suggests the need of well-designed rehabilitation plans, tailored to patients' needs, to foster the development of their independence and, ultimately, improve their QOL.
DOI: 10.1007/s00406-006-0647-5; (AN 22297971) Full text
Pro dohledání další literatury k tématu můžete použít výše uvedené zdroje a další databáze, které nabízejí informace z oboru psychiatrie.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.06.2008 14:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu