psí zuby
Text dotazu
Kolik má pes zubů? Tedy měl by mít. Jak se nazývají jeho zuby? (jako u člověka, řezáky, špičáky,...) Kolik zubů má kterých? Proč mají jiný tvar než u člověka? Proč má pes vysoké špičáky? Kdy koušou psi? Jak se psům čistí zuby, aby mě nepokousal?
Odpověď
Dobrý den,
trvalý chrup zdravého dospělého psa má 42 zubů: 12 řezáků, 4 špičáky, 16 třenových zubů (premolárů) a 10 stoliček (molárů). V mléčném chrupu je 28 zubů: 12 řezáků, 4 špičáky a 12 stoliček. Rozdíl mezi tvary lidských a psích zubů je výsledkem evoluce a vyplývá z odlišného způsobu stravování obou druhů. Psi, jako většina šelem, mají mimořádně vyvinuté špičáky, které jsou uzpůsobené efektivnímu porcování kořisti a lovu (naopak např. u přežvýkavců se horní špičáky nevyskytují vůbec a dolní mají podobný tvar jako řezáky).
Kousání je u dospělých psů nejčastěji projevem agresivity, která může nabírat mnoha forem a vyplývat z mnoha důvodů. Nejběžnějšími důvody jsou: strach (nejčastěji se objevuje u nedostatečně socializovaných psů a u psů s nízkou sebedůvěrou, agresivita má zde plnit funkci „hrozby“, která donutí člověka jít pryč), sexuální motivy (feny kojící štěňata mohou být navenek agresivní vůči lidem i ostatním psům, psi mohou napadat ostatní psy, aby ukázali svou nadřazenost), vlastnické motivy (někteří psi si takto chrání potravu nebo hračky), dominantní povaha (pes instinktivně chápe smečkovou hierarchii a kousáním se pokouší prosadit své postavení), obrana teritoria.
Péči o zdraví chrupu a dutiny ústní můžeme rozdělit na profesionální tj. prováděnou veterinárním lékařem a každodenní péčí prováděnou doma.  Předtím, než začnete provádět péči o chrup Vašeho psa doma, je dobré poradit se s veterinárním lékařem a objednat psa na zubní prohlídku. Veterinární lékař vám potom také doporučí, jakou péči o chrup byste měli provádět doma, v závislosti na stavu chrupu vašeho psa.
Základní péči o chrup psa doma můžeme provádět dvěma způsoby. Jednak je to čištění zubů a druhou možností je podávání psovi žvýkacích plátků nebo tablet. Čištění zubů je považováno za nejefektivnější způsob odstraňování přítomného plaku. K čištění je potřeba zubní kartáček a pasta. Kartáček by měl být měkký a tvarovaný pro pohodlné používání v tlamě a na zubech vašeho psa. Kromě klasických kartáčků podobných lidským, jsou na trhu i kartáčky, které se navlékají na prst. Pasty pro psy mají lákavé příchutě a nemusí se vyplachovat. V každém případě se vyhněte používání past určených pro lidi, ty totiž obsahují složky, které by neměly být polykány, jelikož dráždí žaludek.
Čištění zubů Vašeho zvířete je jednoduché a nezabere Vám příliš času. Ještě než začnete, určete si vhodný čas, kdy budete oba v klidu. Prvních několik dní jednoduše držte své zvíře, jako když si normálně hrajete a jemně masírujte vnější strany jeho tlamy - zhruba 1 až 2 minuty. Vždy, když skončíte, nezapomeňte miláčka odměnit zvýšenou pozorností a spoustou chvály. V dalších dnech, když si již zvíře na tuto novou aktivitu zvykne, naneste si na prst trochu pasty a nechte jej tuto ochutnat. Pro zvířata je chuť pasty lákavá a brzy se pro ně tato novinka stane požitkem.
Dalším krokem je použití kartáčku. Umístěte menší množství pasty na kartáček, nadzdvihněte horní pysk zvířete a přiložte kartáček na jeden z horních zubů. Pomalými krouživými pohyby tento zub jemně čistěte včetně okolní dásně. Každý den postupně zvyšujte počet čištěných zubů. Postupujte pomalu a nepokračujte, pokud se zvíře nebude cítit pohodlně. Dopracujte se k průměru 30-ti sekundového čištění na každé straně a pamatujte: po každém čištění nezapomeňte na odměnu a pochvalu.
Je důležité být trpělivý, postupovat pomalu a jemně a nezapomínat na pochvalu a odměnu. Alternativní cestou čištění chrupu je podávání speciálních žvýkacích plátků či tabletek.
Zdroje:
Gaj, J.: Základy stomatologické propedeutiky psa. Brno : Medicus Veterinarius, 1993.
Kholová, H.: O psech od A do Z : Zajímavosti ze světa psů.
Fogle, B.: Psi : Velký ilustrovaný průvodce. Praha : Slovart, 2007. Praha : Ottovo nakladatelství : Cesty, 1998.
http://www.veterinachrudim.cz/informujeme-psi-zuby
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2012 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu