Psi na veřejných místech
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje
zákon, podle kterého jsou majitelé psů povinni je opatřovat náhubkem a
vodítkem, pohybují-li se s nimi na veřejných místech (např. i v parcích).
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle průzkumu na volném webu se zdá, že povinnost vybavit psa náhubkem či užívat vodítko uzákoněna nebyla.
Problematika vychází ze zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.
Na portálu eAGRI - ochrana zvířat
www.oz.mze.cz
v sekci
Obce a jejich vyhlášky
http://eagri.cz/public/eagri/ochrana-zvirat/obce-a-jejich-vyhlasky/
je uvedeno:
"V souladu s ustanovením § 19 odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, na úseku ochrany zvířat vykonávají též ve vymezeném rozsahu působnost obce. Mezi oprávnění obcí na úseku ochrany zvířat patří rovněž vydávání obecně závazných vyhlášek. Jedná se o tyto vyhlášky:
- o trvalém označování všech psů v obci prostředky, které způsobují při aplikaci jen mírnou nebo přechodnou bolest, zejména tetováním nebo identifikací čipem, a evidenci jejich chovatelů (§ 13b odst. 1 písm. c), odst. 2 zákona),
- o pravidlech pro volný pohyb psů na veřejném prostranství a o vymezení prostor pro volné pobíhání psů (§ 24 odst. 2 zákona).
Dále jsme na volném internetu našli další související materiály, např.:
Vyjádření k povinnosti opatřit psa náhubkem stanovené v obecně závazné vyhlášce obce vydané podle zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů (z 1. června 2009) http://eagri.cz/public/eagri/file/1673/Psi_nahubky.pdf
Právní výklad MV ČR
Právní výklad k zákonnému zmocnění
odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanovují pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezují prostory pro volné pobíhání psů (z 1. října 2009) www.mvcr.cz/soubor/mm-18-4pravni-vyklad-pdf.aspx
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2010 09:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu