pseudonym Otokara Březiny
Text dotazu
Prosím o informaci o tom, jak získal Otokar Březina tento svůj pseudonym místo původního jména Václav Jebavý. Slyšela jsem různé verze, např.na popud redakce časopisu Vesna- i s příběhem. Další podle jména příbuzných. Příběh jsem četla na internetu, ale nemohu ho najít.
Chtěla bych poznatek doplnit k rodokmenu.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle Slovníku pseudonymů v české a slovenské literatuře použil Václav Jebavý poprvé svůj pseudonym Otokar Březina v časopise Niva v roce 1893. Podle slovníku byla volba pseudonymu spíše věcí náhody. Zde uvádíme krátký úryvek ze slovníku:
„Tento definitivní pseudonym básníkův stvořil čirou náhodou redaktor Nivy František Roháček. JS (Josef Staněk – pozn. PSK) na s. 37 o tom píše: „Že Březinův pseudonym povstal čirou náhodou, a že mu jej dal redaktor Roháček, jsa básníkem k tomu zmocněn, o tom podává autentickou zprávu Jiří Karásek ze Lvovic v nakladatelském časopise Literárních rozhledech, roč. 13. [říjen], v článku »Jak povstal pseudonym Otakara Březiny«. Z Karáskova vylíčení vyplývá, že Roháček za návštěvy v Praze zvolil jméno geometra Otokara Březiny, jež náhodou přečetl na tabulce, upevněné na pražském domě.“
Spisovatel předtím užíval i pseudonym Václav J. Danšovský podle Danšovy ulice, v níž se narodil, i když v době používání tohoto pseudonymu se ulice jmenovala už Hradecká. (zdroj: VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav a Státní knihovna České socialistické republiky. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. s. 722. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:943e9d10-3d7b-11e3-b718-5ef3fc9bb22f).
Připojujeme i odkaz na dílo výše zmíněného literárního kritika Josefa Staňka – STANĚK, Josef. Otakar Březina: studie literárně historická. V Přerově: nákladem Tiskařského a vydavatelského družstva Obzor, 1929 – jehož digitalizovaná podoba je volně přístupná. Na str. 37 naleznete citovaný text: https://ndk.cz/view/uuid:28cd1210-23f4-11e7-9efd-005056827e52?page=uuid:c560e8a0-3622-11e7-ad2f-005056827e51
Jelikož však nejsme jazykovědné ani literárněvědné pracoviště, nemůžeme Vám zaručit definitivní platnost uvedených informací nebo že k tématu nebyly získány aktuálnější vědecké poznatky. Doporučujeme Vám proto zkusit se s dotazem obrátit i na pracoviště Ústavu pro českou literaturu AV ČR, zde naleznete kontakty: knihovna https://ucl.cas.cz/sluzby/ a jiné kontakty https://ucl.cas.cz/adresy-a-mapy/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.12.2021 23:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu