Psaní data
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás, jak správně psát datum na plakát např. 22. 10. 2011 s mezerou, a
nebo 22.10.2011 bez mezer.
Odpověď
Dobrý den,
datum můžeme zapsat několika způsoby:
22. 10. 2011
22. října 2011
22. X. 2011
22/10 2011
22/X 2011
22. 10. '11
Pokud píšeme mezi čísly data tečku, oddělujeme je vždy mezerou. Dělení data do dvou řádků je zakázáno mezi dnem a měsícem, v úzkých sloupcích lze tolerovat dělení mezi měsícem a rokem. V případě nezbytnosti je možné rozdělit slovo měsíce (např. 22 říj - na). Zápis data s lomítkem není zakázaný, ale je méně vhodný, podobně jako zkracování letopočtu.
V textu psaném na počítači se pro psaní mezer mezi čísly používá tzv. pevná mezera = Alt+Ctrl+X.
Použitá literatura:
* KOČIČKA, Pavel. Praktická typografie. 1. vyd. Praha : Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-385-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 09:45
Zuzana píše:
Pondělí 22.08.2016 12:34
Dobrý den, opravte si prosím slovo DATUMU, když chcete někomu radit. Správný tvar je PSANÍ DATA...
PSK - admin píše:
Pondělí 22.08.2016 13:54
Nadpis jsme upravili. Děkujeme.
David Ondrejkovič píše:
Středa 29.08.2018 10:07
"Pokud píšeme mezi čísly data tečku, oddělujeme je vždy mezerou" a na konci máte: "31.01.2012" bez mezery :-)
PSK - admin píše:
Středa 29.08.2018 14:35
Omlouváme se, ale datum generuje automaticky program pro správu služby PSK. Zápis tohoto údaje nemůžeme bohužel ovlivnit.
Děkujeme za pochopení. Služba PSK
Šroubek píše:
Čtvrtek 19.10.2023 12:38
Ono totiž pokud se datum píše s dvoumístném formátu s nulami na začátku, tak se píše bez mezer! Tedy 31.01.2012 (s nulou bez mezer/ nebo 31. 1. 2012 (bez nuly s mezerami)
Tedy spíše je v textu milná/neúplná informace "Pokud píšeme mezi čísly data tečku, oddělujeme je vždy mezerou"
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu