psaní data
Text dotazu
Co je správně : 1.02.2007 nebo 01.02.2007 ? A hlavně potřebuji zdroj, odkud jste informaci o správném psaní datumu ( nebo dat ? ) čerpali. Řeším nyní případ, kdy ty nuly jsou velmi důležité pro konečné řešení. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v dané otázce vám asi příliš nepomůžeme. Podle Pravidel českého pravopisu je správné psaní bez nul a s mezerami, tj. např. 1. 2. 2007. Což ovšem nelze brát jako všeobecně platné nařízení, ze kterého by bylo možné vyvozovat velké důsledky.
Existuje jinak celá řada způsobů zápisu více či méně standardizovaných, které u jednociferných údajů doplňují nulu. Důvodem k tomu je většinou elektronické zpracování. Pak ovšem je zápis také technickou otázkou záznamu informace a Pravidla pravopisu tu nelze striktně uplatňovat.
Nezjistili jsme, že by psaní data bylo ošetřeno nějakým zákonem. Nicméně tam, kde je to důležité, je obvykle uvedeno, jak má být datum zapsáno. Zkuste se prosím obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český (www.ujc.cas.cz), tam by vám z jazykového hlediska řekli více a přesněji.
Pokud by šlo spíše o právní otázku, zřejmě by nejvíce záleželo na dané situaci, způsobu zadání apod. a pak by bylo třeba konzultovat právníka.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu