Prvorepubliková olomoucká tiskárna B.Knechtl a spol
Text dotazu
Dobrý den !
Jak se jmenovala / jmenuje ulice, ve které sídlila prvorepubliková olomoucká tiskárna B.Knechtl a spol.?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
tiskárna pravděpodobně sídlila na této adrese: Česká 13 (dnes 8. května 13, Olomouc. - opsáno z novin Pozor 1923. Na této adrese měl Pozor redakci.
Administrativa Pozoru byla na Masarykově náměstí v pasáži Živnobanky.
Ve sborníku Dar přátelství. Olomouc, 1955., se píše na s. 66 toto:
"Bohumír Knechtl a spol., knihtiskárna. Závod byl založen r. 1909, když bylo potřebí tiskárny pro noviny Pozor. R. 1920 závod měl 60 dělníků, elektromotory na 20 HP, 3 rychlolisy, 3 tyglové lisy a 2 sázecí stroje. R. 1921 přejala závod společnost Spojené závody grafické Josef Špaček (v České ulici), které měly poboční závod na Horním náměstí. R. 1926 firma likvidovala a závod přejala nově vytvořená společnost Hanácká knihtiskárna, akciová společnost grafická a vydavatelská; r. 1941 měla 76 dělníků, elektrický pohon na 50 HP, 1 rotační stroj, 4 rychlolisy, 4 sázecí stroje a 5 tyglových lisů. R. 1937 Hanáckou knihtiskárnu koupil J. Ander. V tiskárně (U hradeb č. 3) tiskl se deník Moravský večerník, sokolský Náš směr a dříve i časopis československé církve Palcát."
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
25.03.2014 09:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu