První znělka Intervize ze 60. let
Text dotazu
Prosím o informaci o původu televizní znělky Intervize, která se používala v 60. letech.
Kdo ji zkomponoval a pokud nebyla zkomponována jako znělka, ze kterého díla toho skladatele pochází.
A také jestli je možné ji někde slyšet.
Podotýkám, že to není znělka Šostakovičova, ta se používala od roku 1971.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
Starší znělky Intervize jsme nalezli v příspěvku na Youtube zde: https://www.youtube.com/watch?v=6VYx4i2lxCk. Jsou zde k poslechu i verze před rokem 1970. Bohužel se nám ale nepodařilo dohledat autora nebo původ znělky.
V mnoha článcích či kapitolách knih se hovoří o „známé“ znělce Intervize, ovšem nikde se nenachází údaj o podobě znělky. Z informací v publikaci Tisíc tváří televize: čtení o televizi (1983), kde je jmenován pouze mezník zařazení znělky Intervize z díla D. Šostakoviče (v roce 1971), lze usuzovat, že do té doby zněl televizí prostší předěl. Jedná se ale pouze o domněnku, kterou nemůžeme dále ověřit.
Doporučovali bychom kontaktovat archiv České televize, kde Vám jistě poskytnou detailnější informace, dá se též předpokládat, že mají k dispozici i záznam hledané znělky, tedy i tam by si ji badatel mohl nechat přehrát (kontakt na Archivní a programové fondy ČT: https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/archiv-a-programove-fondy-ct/; https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/archiv-a-programove-fondy-ct/pristup/).
Zdroje:
MICHALEC, Zdeněk a Václav KVASNIČKA. Tisíc tváří televize: čtení 1983, Praha: Panorama, 1983, 255 s.
TESÁR, Ivan. Televizní výkladový slovník. Praha]: Čs. televize, 1978, s. 271.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Organisation_internationale_de_radiodiffusion_et_de_t%C3%A9l%C3%A9vision
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.07.2023 08:00
Anička T. píše:
Úterý 13.02.2024 00:53
Už před mnoha lety se stala velmi populární znělka Eurovize. Ač ve východním bloku Intervize využívala zpočátku Čajkovského Italského capriccia, později původní zkomponované znělky, posluchačům Eurovize jsme tehdy záviděli nejen její pořady, ale i znělku.
Zdroj: diskusní klub na Okounovi
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu