První zmínky o pivu
Text dotazu
Kde jsou první zmínky o pivu, jak probíhala evoluce
a vývoj piva?
Odpověď
Dobrý den,
za kolébku piva se považuje oblast Mezopotámie, kde místní obyvatelé pěstovali již v 7. tis. př. n.l. obilí a znali pravděpodobně i kvašené obilné nápoje; nešlo však ještě o pivo. Slovanské kmeny sídlící v Evropě připravovaly různé druhy piva z ječmene, ovsa a pšenice, užívaly i chmelení, tedy ochucení kvašeného nápoje. V ČR má pivovarnictví dlouhou tradici, některé pivovary pracují stovky let. První doložená zpráva o vaření piva v českých zemích se váže k Břevnovskému klášteru v Praze, kde se pivo vařilo již v 10. stol. Prvním písemným dokladem je nadační listina českého krále Vratislava I. z 11. stol., která se zmiňuje o výrobě piva. Jako nejstarší se uvádějí pivovary v Cerhenicích (1118), Teplé (1200), Hodoníně (1228) či Olomouci (1250). Várečné právo (oprávnění vařit a čepovat pivo) patřilo měšťanům královských měst, která je od panovníka obdržela jako privilegium; od pol. 15. stol. začala vařit pivo i šlechta. V roce 1794 vydal v Praze sládek F.O. Poupě dvoudílný spis "Die Kunst des Bierbrauens physisch-chemisch-ökonomisch beschrieben" (Umění vařit pivo fyzicko-chemicko-hospodářsky popsané), kde rozpracoval základní vědecké kontroly při výrobě piva. Zavedl používání teploměru, oreometru, odkličování sladu, nový způsob chmelení. Má též zásluhu na tom, že hlavní surovinou k výrobě piva se stal ječmen a z něho vyrobený slad.
Použité zdroje:
* Ottova encyklopedie Česká republika. 5 Věda, technika a vzdělávání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2006. Str. 334. ISBN 80-7360-456-6.
* Universum: všeobecná encyklopedie. 7. díl, Or-Q. Praha: Odeon, 2001. Str. 276. ISBN 80-207-1069-8.
Podrobnější informace byste mohl získat z následujících publikací (informace o možnostech výpůjčky pro registrované uživatele Národní knihovny ČR jsou pod ikonou Exempláře k dispozici v elektronickém katalogu NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) :
BASAŘOVÁ, Gabriela; HLAVÁČEK, Ivo. České pivo. V Pacově: Nuga, 1999. 231 s. : il., faksim. (převážně barev.) ; 31 cm. ISBN 80-85903-10-5.
* pivovarnictví -- Česko * dějiny průmyslu -- Česko
VERHOEF, Berry. Encyklopedie piva. Praha: Rebo, 1998. 304 s.: barev. il. ; 24 cm. ISBN 80-7234-012-3.
VERHOEF, Berry. Kompletní encyklopedie piva: podrobný průvodce světem lahodného pěnivého moku. Čestlice: Rebo, 2004. 304 s.: barev. il. ; 24 cm. ISBN 80-7234-116-2.
NOVÁKOVÁ, Jolana; RICHTER, František. Pivo jako křen: [domácí vaření piva a vše o pivu. Praha: Radioservis ve spolupráci s Českým rozhlasem, 2009. -- 131 s. : il. (převážně barev.), portréty ; 25 cm. ISBN 978-80-86212-69-2
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201002/contents/nkc20092026949_1.pdf
SUSA, Zdeněk. Velká česká pivní kniha. Středokluky: Zdeněk Susa, 2008. 236 s.: il. (některé barev.), portréty, faksim.; 29 cm. ISBN 978-80-86057-43-9.
* pivovarnictví -- Česko * pivovary -- Česko * dějiny průmyslu -- Česko
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200810/contents/nkc20071784778_1.pdf
ZÝBRT, Věnek. Velká kniha piva: vše o pivu. Olomouc : Rubico, 2005. 287 s. : il. (převážně barev.), faksim. ; 29 cm. ISBN 80-7346-054-8.
* pivo * pivovarnictví -- Česko * pivovary -- Česko * dějiny průmyslu -- Česko * encyklopedie
Dále jsme nalezli ještě citace dvou článků v odborných článkových databázích
- bibliografické databázi Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz ) a České zemědělské a potravinářské bibliografii (http://aleph.uzpi.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=uzp02) :
SOKOL, Petr. Zrození piva. Přední východ, Egypt a raně středověké kláštery v západní Evropě. Dějiny a současnost. Kulturně historická revue. Roč. 24, 2002, č. 6, s. 1-6.
KRATOCHVÍLE, Antonín. Pivo ve starověku. In: Potravinářský zpravodaj. Roč. 5, č. 6, (2004), s. 31.
Užitečné informace lze získat také prostřednictvím internetu, např.:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo
http://www.svet-piva.cz/clanky/historie-pivovarnictvi.php
http://www.quido.cz/objevy/pivo.htm
http://www.pratelepiva.cz/svet-piva/ceske-pivo-historie-a-soucasnost/co-o-ceskem-pivu-nevite/
http://en.wikipedia.org/wiki/Beer
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2010 09:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu