První vydání Babičky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na 1. vydání Babičky - Obrazy venkovského života od Boženy Němcové, která vyšla v tisku a nákladu p. Jaroslav Pospíšila r. 1855. Dočetla jsem se, že vyšla ve čtyřech sešitech a nevím co si mám pod pojmem sešit představit. Dávají snad jednotlivé sešity dohromady celé 1. vydání Babičky nebo je to jinak ? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Informace, že první vydání Babičky bylo ve čtyřech sešitech, je z publikace LAISKE, Miroslav. Bibliografie Boženy Němcové. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1962. Tato publikace uvádí, že vydání z roku 1855 bylo vydáno ve 4 svazcích vydaných postupně v období 15.5.1855 až 16.8.1855. Ve Studijní a vědecké knihovně máme vydání Babičky z roku 1855, ale exemplář v našem fondu je svázaný do červené kůže jako celek a veškeré pomocné tiskařské značení jednolivých složek je oříznuté. Takže nemohu potvrdit vzhled původního vydání aniž bych vazbu nerozebrala. Autor citované bibliografie (Laiske, M.) také uvádí stránkování jednotlivých svazků (1. sv. s. 1-80, 2.sv. s. 81-160, 3.sv. s. 161-240 a 4.sv. s. 241-346). Všechny čtyři sešity tedy dávají dohromady 346 stránek, což odpovídá i stránkovému rozsahu exempláře v naší knihovně.
Důvodem postupného vydávání tohoto titulu byla obava J. Pospíšila z příliš vysoké ceny celého díla, viz článek HARVILKO, Jan. První vydání Babičky Boženy Němcové vyšlo před 150 lety. U nás : knihovnicko-informační zpravodaj [online]. 2005, roč. 15, č. 2 [cit. 23.10.2006]. Formát PDF, 160 kB. Dostupné na www: <https://www.svkhk.cz/SVKHK/u-nas-pdf_archiv/571.pdf>.
A ještě uvádím, že do 1. poloviny 20. století bylo obvyklé, že knihy nakladatel opatřoval brožovanou vazbou, tzn. jednotlivé složky (složené archy) byly slepeny a vloženy do papírových desek a tak určené k další zakázkové vazbě. Šitou vazbou takto lepené knihy nechával opatřovat až majitel titulu. Tyto brožury byly také o poznání levnější než ty opatřené reprezentativní šitou vazbou.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu